Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милан Пантић убијен је пре 22 године, знамо убицу, тражимо правду да заједно са налогодавцима заврши у затвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 06. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Милан Пантић убијен је пре 22 године, знамо убицу, тражимо правду да заједно са налогодавцима заврши у затвору

Борба између добра и зла у којој убица новинара Милана Пантића живи некажњено, зна да се зна ко је, али то не знају његове комшије, породица и српско друштво, јер нема оптужнице, а за казну је потребан суд, траје 22 године. Исто толико остају скривени и налогодавци којима је скромни јагодински новинар, како се сумња, бацао превише светла на закулисне радње које су се одвијале приликом приватизације цементаре Нови Поповац.

На гробљу и овог 11. јуна уз супругу Живку и сина Немању стала је новинарска заједница.

Редом су новинари палили свеће испод фотографије на надгробној плочи на којој Милан Пантић сконцентрисано гледа на писаћу машину и куца текст.

Један за другим у тишини тако су почаст одавали председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић, председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић, председник Извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић, председник Управног одбора Асоцијације медија Стеван Ристић, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић. Јагодински новинари и Пантићеви пријатељи остављали су букете, по цвет, запалили свећу. Директор медијске куће „Нови пут“ Бата Вујић, стари новинар Реља Милановић, дописница „Вечерњих новости“ Зорица Глигоријевић...

После гробља по цвет су оставили на плочнику улаза у зграду у којој је Пантић живео и где га је плаћени убица дочекао.

Руже су остале ослоњене на зид на ком је плоча и текст: „На овом месту је мучки усмрћен неуморни трагалац за истином“.

Код бисте Милана Пантића развијен је транспарент са поруком „Истина је наша победа“.

Са истим транспарентом кроз Београд су недавно представници међународних и домаћих новинарских организација прошли пут којим је корачао Славко Ћурувије на дан убиства.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да ако нема правде за најпоштенијег међу нама, онда наше друштво нема будућност.

Новинар Милан Пантић је, речи су Ракочевића, симбол правде, истине и борбе против корупције.

„Оног тренутка када тужилаштво коначно преузме случај знаћемо да смо кренули ка нади. Уколико Тужилаштво за организовани криминал не почне да ради стајаћемо пред зидом неправде, неистине и чини ми се дубоког понижења које ће фрустрирати трајно не само ову заједницу него комплетно наше друштво“, рекао је Ракочевић.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић подсетио је да је прошло три године од када су објавили да је овај случај полицијски разрешен.

„Три године очекујемо да специјално Тужилаштво за организовани криминал преузме вођење овог случаја како би подигло оптужницу и како би се судило наручиоцима и починиоцима овог злочина... Истина је наша победа, да. Али ми ту истину већ знамо. Нама је важна правда у овом случају. Починиоци и налогодавци у затвор“, рекао је Веран Матић.

У јагодинској библиотеци је Бата Вујић прочитао образложење жирија који је новинару са Косова и Метохије Димитрију Мирковићу ове године доделио награду за новинарску храброст „Милан Пантић“.

„Током живог укључења за ТАНЈУГ 29. маја ове године поводом сукоба КФОР-а и грађана Звечана Мирковићу је шок бомба експлодирала крај ноге. Упркос томе он је од редакције затражио да исприча шта се дешавало па тек онда да затражи лекарску помоћ“, прочитао је Вујић.

Плакета коју додељује Компанија „Новости“ биће Мирковићу уручена накнадно, јер је био спречен да дође у Јагодину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси