Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Блиц јесте, Жиг инфо није прекршио Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Савет за штампу: Блиц јесте, Жиг инфо није прекршио Кодекс новинара Србије

Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да је дневни лист Блиц прекршио одредбе Кодекса новинара Србије, док за Жиг инфо није утврђен прекршај Кодекса. Информеров интервју са вишструким силоватељем биће на следећој седници Комисије за жалбе.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић обавестила је чланове Комисије да од осам жалби на интервју у Информеру, процедурално може бити прихваћена жалба Аутономног женског центра, а да је, у складу са правилима, та тема на дневном реду следеће седнице, како би се затражио одговор и од друге стране.

Обе жалбе које су биле на дневном реду односиле су се на прошлогодишње текстове у Блицу и Жиг инфу.

Чланице удружења и администраторке Вајбер групе "Лекари и родитељи за науку и етику" жалиле су се на текст у дневном листу Блиц у коме се два професора медицине називају "озлоглашеним вођама Вајбер групе у којој се промовише коришћење паразитског лека ивермектин", а њихово удружење као "опскурно". Чланица овог удружења није дала изјаву, већ је као њен цитат искоришћен део приватне преписке. 

Блиц на ову жалбу није одговорио, а Комисија за жалбе утврдила је кршење поглавља истинитост извештавања и одговорност новинара.

Чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза рекла је да није присталица онога што се заговара у тој групи, али да преписке на друштвеним мрежама морају остати тајне.

"Отквривање преписке на Вајбер групи је кршење приватности - и онима којима се помињу, и онима којима се не помињу имена, јер ће се сигурно доћи до њих", додала је.

Јелена Петковић је истакла важност садржаја, имајући у виду контекст времена у коме је текст настао.

„Утицај у оквиру групе постоји на на 11.500 људи и валидно је да се све то објави. Ипак, прекршај постоји због начина на који је написан текст“, рекла је Петковић.

За портал Жиг инфо утврђено је да није прекршио Кодекс новинара.

Жалбу због текста објављеног на овом порталу поднео је бивши новинар Жиг инфа Слободан Симић, наводећи да су њиме прекршене све тачке првог поглавља Кодекса – истинитости извештавања.

На сајту Жиг инфо објављена је информација да је Симић био у контакту са председником Општине Гроцка Драганом Пантелићем, који је, како се наводи, преко својих сарадника пласирао податке "који је требало да се објаве на Фејсбук групи "Грочанске вести". С обзиром на то да је наведено да је текстове објављивао "док је седео у кафани", Симић је оценио да је намера новинара ове медијске куће била да га представе као особу која има проблема са алкохолизмом.

Овај новинар је у жалби истакао да су објављене неистините тврдње и да Жиг инфо нема никаквих доказа за њих.  Додао је да није члан СНС-а, како се наводи у тексту, већ да је то био неколико месеци 2012. године, након чега је, како се наводи, поцепао чланску књижицу.

У одговору који је послао, уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић рекао је да је Симић формално и правно део ове странке. Додао је да је овај новинар некада радио за Жиг инфо али је отпуштен због покушаја да уклони неке од текстова из архиве сајта.

Чланови комисије Савета за жалбе су били сагласни у констатацији да су овде у питању две сукобљене стране које често међусобно полемишу жалећи се једна на другу. Тамара Скроза и Владо Мареш усагласили су се да је Савет за штампу постао медијум у њиховој расправи, а то виде као злоупотребу овог саморегулаторног тела.

Код оваквих и сличних случајева, у медијима је потребно да се развијају полемика и јавна дебата, у току којих ће стална пракса бити и објављивање демантија, исправки и објашњења, каже Мареш.

Додали су да се у овом случају делови текста могу тумачити двојако. Представница јавности у Комисији за жалбе Снежана Андрејевић рекла је да цепање чланске карте није формалан начин да се неко ишчлани из странке, због чега се не може тврдити да је у тексту Жиг инфа изнета неистинита информација и прекршен Кодекс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси