Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Филип Родић: Тужићу Јутарњи лист због објављивања монтиране фотографије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 08. 2022.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Филип Родић: Тужићу Јутарњи лист због објављивања монтиране фотографије

Помоћник главног и одговорног уредникa недељника Печат и колумниста дневног листа Вечерње новости Филип Родић рекао је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да ће тужити загребачки Јутарњи лист због објављивања текста у коме се тврди да је на свом Фејсбук профилу објавио фотографију гроба Оливера Драгојевића на којој је и књига "Време расплета" Слободана Милошевића.

Јутрањи лист илустровао је текст фотографијом која је представљена као принтскрин његове објаве на Фејсбуку. Родић је истакао да је овај снимак монтиран и да је претходних дана због тога добијао бројне претње.

"Осећам се ужасно и збуњен сам малициозношћу једне такве подвале. Претили су не само мени и члановима моје породице већ и мојим пријатељима који немају никакве везе са тим", рекао је помоћник главног и одговорног уредника недељника "Печат".

Јутарњи лист је 8. августа објавио текст под насловом "Скандалозно: Вучићев пропагандист на Оливеровом гробу оставио Милошевићеву књигу", у коме пише да је Родић током летовања у Хрватској посетио гроб Оливера Драгојевића, поводом годишњице његове смрти, и тамо оставио збирку говора Слободана Милошевића. Уз текст је објављена и фотографија за коју је написано да је објава са Фејсбук профила Родића.

Помоћник главног и одговорног уредника Печата и колумниста Вечерњих новости је истакао да је овај принтскрин монтиран тако што су фотографије са његове оригиналне објаве замењене сликама са гробља. Принтскрин објаве са Фејсбука за коју каже да је оригинална послао је УНС-у. На њој су исти датум, време, број лајкова и коментари као на принтскрину са фотографијом гроба Оливера Драгојевића коју је објавио Јутарњи лист, а пренели остали медији.

Скриншот објаве Филипа Родића на којој је, како тврди, замењена фотографија на објави Јутарњег листа

Родић је истакао да планира да тужи Јутарњи лист, док за остале још није одлучио. Додао је да га је звао уредник Вечерњег листа и да је он једина особа из хрватских медија са којом је разговарао.

"Не знам због чега сам се нашао као мета. Можда сам неком због свог рада запао за око, али то могу само да нагађам", рекао је Родић на питање УНС-а због чега мисли да је баш његово име повезано са овим фотографијама.

У тексту Јутарњег листа било је информација и о Родићевој посети Јасеновцу. Објављена је и Родићева фотографија на једрењу која је имала опис "Морем плови једна мала барка", испод које је објављен коментар његовог пријатеља са линком ка видео-клипу чији је назив "Морем плове четници". Ове информације објављене су и на порталу Нова.рс , а затим је Родић овој медијској кући послао деманти у коме је објаснио да се ради о инсерту из филма "Пад Италије" хрватског редитеља Лордана Зафрановића.

У овом демантију написао је и да никада није био у Велој Луци, као ни на Драгојевићевом гробу,  а додао је да ни Милошевићеву књигу никада није имао у својим рукама.

Родић каже да портал Нова.рс неће тужити јер му се новинар који је писао текст извинио, а овај портал објавио његов деманти.

О пријављивању претњи полицији ће, како каже, разговарати са адвокатом.

Удружење новинара Србије обратило се јуче у 13.30 на редакцијски мејл Јутарњег листа питањем како су дошли до фотографије са гроба Оливера Драгојевића  и намеравају ли да уклоне коментаре са сајта или их не посматрају као претње новинару. До данас у подне нисмо добили никакав одговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси