Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нема података колико новинара годишње оде у пензију - погледајте табелу са условима за пензионисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 07. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Нема података колико новинара годишње оде у пензију - погледајте табелу са условима за пензионисање

Удружење новинара Србије (УНС) покушало је да сазна колико се годишње новинара пензионише. Да нема таквих података одговор смо добили од Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког завода за статистику и Централног регистра обавезног социјалног осигурања.

„Републички завод за статистику не располаже наведеним подацима“, брзо су УНС-у одговорили из ове државне институције и упутили нас на Фонд ПИО.

У Фонду ПИО навели су да евиденција о корисницима пензија постоји само по категоријама: запослени, самосталне делатности и пољопривредни пензионери, не и по томе да ли је неко новинар или има друго занимање.

И Централни регистар обавезног социјалног осигурања одговорио је УНС-у да не располаже подацима о броју новинара који одлазе у пензију.

„Централни регистар обавезног социјалног осигурања нема надлежности у погледу лица која остварују право на пензију, већ само региструје пријаву на осигурање за остваривање здравственог осигурања (пензионера) у којој није наведено које занимање је лице обављало“, одговор је који је УНС добио.

Према табели Фонда ПИО у Србији ће се жене и мушкарци по условима за одлазак у старосну пензију изједначити 2032. године. Тада ће и мушкарци и жене у старосну пензију одлазити са 65 година живота и најмање 15 година оствареног пензионог осигурања.

У текућој, 2022. години, жене у пензију могу да оду са напуњене 63 године и четири месеца и минимум 15 година стажа. За мушкарце услови од 2022. до 2032. године за одлазак у пензију остају непромењени – навршених 65 година и минимум 15 година стажа осигурања.

Извор: Фонд ПИО Табела: Услови за старосну пензију

 

На сајту Фонда ПИО читалац ће пронаћи објашњење да постоји стаж осигурања и посебан стаж, а да се приликом утврђивања испуњава ли особа услове за стицање права на пензију рачуна искључиво стаж осигурања (уплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање).

Посебан стаж, наводи се, од утицаја је на висину пензије.

Дакле, тај стаж не може да се урачунава у обавезних 15 година које су уз године старости минимални услов за одлазак у старосну пензију, већ увећава износ пензије.

Према важећим прописима жена која је родила треће дете, а осигураник је, има право да јој се по том основу урачуна посебан стаж од две године.

Из Фонда ПИО напомињу да ће од 1. јануара 2032. године женама које су осигураници у посебан стаж бити урачунато шест месеци, ако су родиле једно дете, док ће годину дана бити урачунато женама које су родиле двоје деце.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси