Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За четири националне фреквенције конкурисало 14 телевизија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 06. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

За четири националне фреквенције конкурисало 14 телевизија

На конкурс за доделу четири националне фреквенције, који је јуче затворен, пријавило се 14 телевизија − Н1, Нова С, Хепи, Пинк, Вести, Прва, Б92, Коперникус, УНА, К1, Танјуг, ТВ2, БК и Курир. Чланица Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Вишња Аранђеловић каже за Удружење новинара Србије (УНС) да је за њу при одабиру телевизија које ће добити националну покривеност најбитнији критеријум квалитет програма, али да се вреднују и економска и техничка одрживост.

 

Националну фреквенцију тренутно имају телевизије Прва, Хепи, Б92 и Пинк, док је пета фреквенција која је некада припадала телевизији Авала девет година нераспоређена.

Правилником који је РЕМ донео 2014. године прописано је да су обавезни информативни, дечји, научно-образовни, документарни и културно-уметнички садржаји као минимум програмских услова. Међутим, извештај РЕМ-а из 2020. године показао је да културно-уметнички програм у потпуности изостаје на свим комерцијалним телевизијама које имају националну фреквенцију. Осим културног, научно-образовни и дечји програми су изостављени на Пинку, као и  на ТВ Хепи, телевизији која је некада била препознатљива по садржају за децу.


Вишња Аранђеловић сматра да су разлози за изостанак културно-уметничког, дечјег, научно-образовног и документарног програма превасходно економски.

„Није јефтино снимити документарну или дечју емисију, а опет тај програм није довољно атрактиван за оглашиваче. Наравно, то није изговор да их не буде, јер приватне телевизије које имају или ће имати дозволу за национално емитовање, иако су комерцијалне, имају обавезу да воде рачуна и о јавном интересу. Што више документарних, научно-образовних, дечјих и културно-уметничких емисија, то је програм квалитетнији“, рекла је Аранђеловић.

Санкција, каже чланица РЕМ-а, за телевизије неће бити, јер је правилник који прописује квоте за учешће информативног, документарног, научно - образовног, дечјег и осталих врста програма донет 2014. године. Према речима Вишње Аранђеловић, телевизије су добиле дозволу за националну покривеност пре ових прописа, те нису имале обавезу да их се придржавају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси