Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  После три године суђења основни суд ненадлежан, Милан Јовановић накнаду за паљење куће мора да тражи пред вишим судом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 01. 2022.

Аутор: Н.Б. Извор: УНС

После три године суђења основни суд ненадлежан, Милан Јовановић накнаду за паљење куће мора да тражи пред вишим судом

После три године поступања судија Другог основног суда у Београду Марина Гавриловић прогласила се ненадлежном по тужби новинара „Жиг инфа“ Милана Јовановића против Бојане Шијачки за насталу штету због паљења његове куће у Врчину, јер накнада превазилази износ који може да досуди Основни суд.

Пред сутрашње, девето по реду рочиште по тужби Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин против Шијачки, која је признала да је 12. децембра 2018. године у 3 сата и 30 минута довезла Александра Маринковића до куће у Врчину да би убацио Молотовљев коктел у гаражу, суд се огласио ненадлежним.

Судија Гавриловић обавестила је адвокаткињу Ану Матић, која заступа оштећене, да је суд ненадлежан јер је у току поступка утврђено да је паљењем куће настала штета већа од износа за који се суди пред основним судом.

Тужбени захтев брачног пара Јовановић-Дељанин био је 4.400.000 динара. У току суђења, у септембру прошле године, вештаци су утврдили да је штета на грађевинском објекту и електро инсталацијама 5.400.000 динара. Тиме је пређен износ од 40.000 евра у динарској противвредности до којих по закону суди основни суд. Предмет ће зато бити прослеђен Вишем суду у Београду као првостепеном.

УНС подсећа да је Апелациони суд у Београду недавно укинуо првостепену пресуду за паљење Јовановићеве куће којом су осуђени на вишегодишње затворске казне бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, као налогодавац, Александар Маринковић, као непосредни извршилац и Владимир Михаиловић, који је посредовао у налажењу извршиоца.

Споразумом о признању кривице Бојана Шијачки је због помагања Александру Маринковићу да запали гаражу и кућу новинара портала „Жиг инфо“ осуђена на шестомесечни кућни затвор и новчану казну.

Против ње Јовановић и његова супруга су повели поступак за накнаду штете на грађевинском објекту и електро инсталацијама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси