Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС са Фондом „Добрица Кузмић“ 18 година стуб солидарности и помоћи новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 01. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС са Фондом „Добрица Кузмић“ 18 година стуб солидарности и помоћи новинарима

Била је 2004. година када је Управа Удружења новинара Србије (УНС) одлучила да оснује Фонд „Добрица Кузмић“ и тако развија солидарност и пружа помоћ члановима. Требало је да од одлуке Управе која се састала 25. фебруара прође годину дана да Фонд заживи.

Од његовог покретања до данас, осамнаест година касније, УНС је новчано помогао свом чланству и породицама чланова са укупно 95.763.600 динара (око 814 000 евра) по различитим основама. У тој суми је 79.570.600 динара бескаматних позајмица (Табела 1). 

Одобрено је укупно 8.770.000 динара на име бесповратне помоћи (Табела 2), док је породицама преминулих чланова УНС помогао са 2.847.000 динара (Табела 3).

Рођење деце својим члановима УНС је кроз овај фонд новинарске подршке честитао са укупно 4.576.000 динара (Табела 4).

УНС је данас, показује то претрага погодности на интернет страницама новинарских удружења у региону, најјача новинарска организација.

 

Хрватско новинарско друштво (ХНД), на пример, кроз свој Фонд солидарности омогућава једнократну помоћ за лечење до 1.500 куна, што је око 23.400 динара. Затим, за случај инвалидитета утврђен од завода за здравствено осигурање помоћ се креће од 78.000 до 234.000 динара. Постоји и додатак, није наведен износ, уколико новинар има пензију нижу од наших 36.000 динара. Међутим, давања из ХНД-овог Фонда су, пише на сајту, привремено обустављена.

 

Председник и добар домаћин

У књизи „Хроника Удружења новинара Србије 1941-2006“  Миле Недељковић пише да је инцијатива за оснивање Фонда „Добрица Кузмић“ дошла од тадашњег председника УНС-а Нина Брајовића.

Управу која је подржала идеју да УНС пре 18 година покрене Фонд чинили су Слободан Јаковљевић, у то време потпредседник, Слободан Клисински, Миодраг Вујовић, Зоран Богавац, Љубомир Војић, Никола Вучетић, Смиља Дабетић, Мирко Мариновић, Мира Марић, Жељко Митровић, Живадин Митровић, Милан Михаиловић, Миодраг Недељковић, Живорад Николић, Весна Петрашков, Растко Гузина, Душанка Вујошевић, Бранко Жујовић, Ивица Милосављевић, Ђура Винаи, Брано Пијетловић, Дојна Гужба, Мирослав Пушић, Петар Стојановић, Наташа Иветић, Радивоје Бојичић, Жарко Симовић, Чедомир Васић, Петар Бошковић, Драган Миленковић, Новка Илић, Војислав Лалић, Здравко Чакало, Драгољуб Гагричић, Драгољуб Антић, Драгана Чабаркапа, Здравко Ранковић, Александра Миливојевић, Жарко Јоксимовић и Ђорђе Радошевић.

 

 

Фонд је понео име једног од најуспешнијих председника УНС-а Добросава-Добрице Кузмића, пише Недељковић. Његова заслуга је што је од 1933. до 1935. године подигнут Дом новинара Србије у Франкопановој, сада Ресавској улици број 28.

Кузмић је био новинар „Политике“ и уживао је посебно велики углед у чланству, јер је био најактивнија личност Удружења, написао је Недељковић. За потпредседника је биран двапут, а за председника четири пута од 1929. до 1938. године.

У Кузмићевој биографији која се налази на сајту УНС-а пише да је заслужан за оснивање Потпорног фонда и Фонда за помагање незапослених новинара, 

Када је почетком 21. века основао за своје чланове Фонд „Добрица Кузмић“ УНС је спасио од заборава можда најбољег домаћина у својој историји. Практично, овај Фонд и јесте после 60 година обновљен рад Потпорног фонда ког је 1932. основао Кузмић.

Правила

Правилима је предвиђено да сви чланови имају право на помоћ и да половина уплаћене чланарине УНС-у припада Фонду.

„Правила Потпорног фонда `Добрица Кузмић` и Пословник о његовом раду су усвојени на седници Управе одржаној 2. јуна 2004. године, а потврђени су на 30. редовној скупштини Удружења новинара Србије, одржаној у Брзећу на Копаонику 26.-27. марта 2005. године“, пише у Хроници Недељковић.

У два наврата мењана су Правила по којима функционише Фонд. Испрва, новчана помоћ била је предвиђена само за прво дете члана. Од 2019. године то је промењено тако да члан УНС-а за свако дете има право да добије новчану помоћ уколико је затражи у року од годину дана од његовог рођења. Износ новца за подршку члановима, што уређује Пословник, кроз године је благо повећаван.

Данас чланови УНС-а могу у Фонду „Добрица Кузмић“ добити бескаматну позајмицу до 18.000 динара, бесповратну помоћ до 20.000 динара, за рођење детета 16.000 динара. Породици преминулог члана припада 13.000 динара.
У изузетним случајевима, предвиђено је Пословником, попут тешких здравствених проблема, али и код професионалног усавршавања (докторске студије) бескаматне позајмице могу се повећати до износа од 70.000 динара.

Осим Фонда „Добрица Кузмић“ у УНС-у постоји и Фонд солидарности који окупља и новинаре који нису чланови Удружења.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

15.01.

2022.

MisterNo [нерегистровани] у 23:12

Članarina

Od 2014. godine niste uveli neku pogodnost za novinare... Druga udruženja primer tursko, bori se i izbori da novinari imaju besplatan prevoz u gradu u kojem rade, a to je samo da pokucate sad dok je izborna kampanja na pragu i odobriće vam. Koliko ima članova UNS-a, ili barem popust, jer GSP u Beogradu oduzme 1/10 prosečne novinarske zarade, i to ako neko živi u prve dve zone, šta ćemo sa kolegama iz Lazarevca, Mladenovca... Njima je mesečna 7.000 dinaara

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси