Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Душан Стојић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 07. 2021.

Аутор: УНС/Г. Ћировић

Преминуо Душан Стојић

У Матарушкој Бањи синоћ је у 73 години преминуо дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Краљева, члан УНС-а, песник, музичар и један од оснивача Жичког духовног сабора Преображење и Књижевног клуба у Краљеву, Душан Стојић.

Каријеру је почео 1969. године као хонорарни сарадник локалних „Ибарских новости“, Радио Краљева и Радио Врњачке Бање. Новинарски позив одвео га је потом у Фабрику вагона где од 1973. до 1988. ради на пословима информисања у листу „Наша фабрика“ чији је био и уредник.

Преласком у „Вечерње новости“ крајем осдамдесетих година прошлог века Стојић израста у непристрасног хроничара политичких, економских и свих других друштвених збивања на подручју Краљева и Рашке области у целини што га је заслужено сврстсало и међу најистакнутије дописнике ”Новости” из целе Југославије. Као одани војник „Новости“ и не бирајући радне задатке, почетком деведесетих пуна три месеца је извештавао са вуковарског ратишта све док ратни сукоби у источној Славонији нису окончани. 

Био је члан Управе УНС-а и дугогодишњи секретар Актива новинара у Краљеву.

Добитник је Октобарске награде Града Краљева, Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе, Награде „Новости“ за животно дело „Слободан Глумац“, Наградe УНС „Милан Жегарац“, Новембарскe наградe Oпштине Краљево за рад у култури и књижевно стваралаштво и многих других.

Осим новинарских, дугачак је списак и Стојићевих признања за збирке песама „Распоред часова“ и „Лични опис“ међу којима је и Годишња награда Књижевног клуба Краљево 2014. године за рукопис „Глагол“.

Иза себе Душан Стојић је оставио супругу, три кћерке и троје унучади. Сахрана Душана Стојића ће се обавити у четвртак, 22. јула, у 12 сати на Новом гробљу у Краљеву.

Поводом смрти Душана Стојића Град Краљево ће у петак у Скупштини града Краљева одржати комеморативни скуп. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси