Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покренута процедура за избор новог члана РЕМ-а: Ко ће заменити Слободана Цвејића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 04. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Покренута процедура за избор новог члана РЕМ-а: Ко ће заменити Слободана Цвејића

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије данас је покренуо поступак за предлагање кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), које предлаже надлежни одбор Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

На данашњој седници, Одбор је покренуо процедуру за избор новог члана Савета РЕМ-а, три месеца након што је Слободан Цвејић поднео оставку на место члана Савета. Од тада овај орган РЕМ-а ради у непотпуном саставу са осам, уместо девет чланова.

Председница Одбора за културу и информисање Сандра Божић објаснила је да је Цвејић изабран на предлог надлежног одбора војвођанске скупштине, те да је неопходно да Одбор покрене поступак за предлагање кандидата за овог овлашћеног предлагача.

Чланови Одбора утврдили су текст јавног позива за предлагање кандидата за избор члана Савета РЕМ-а, који ће данас бити упућен и Одбору за културу и јавно информисање Скупштине Војводине.

Сандра Божић је подсетила да се члан Савета Регулатора бира из реда угледних стручњака из области које су од значаја за обављање послова из надлежности Регулатора (медијски стручњаци, економисти, правници, инжењери телекомуникације и сл) на период од пет година, као и да постоји право на један реизбор.

Надлежна служба Народне Скупштине, према Закону о електронским медијима, треба да објави јавни позив за предлагање кандидата за члана Савета најкасније 15 дана од дана престанка мандата подношењем оставке.

Цвејић je, подсетимо, дан након што је изабрана председница Савета Регулатора, 22. децембра прошле године, поднео оставку на место члана Савета РЕМ-а због, како је навео, кршења основних демократских начела приликом избора Оливере Зекић.

На челу Савета РЕМ-а је, наиме, Оливера Зекић која је за председницу тог тела изабрана 21. децембра на седници Савета. Пре тога, 17. децембра, она је други пут у Скупштини изабрана за чланицу Савета на период од пет година.

У том телу, Слободан Цвејић био је десет месеци, од фебруара прошле године када је изабран из редова кандидата које предлаже надлежни одбор Скупштине Војводине. Вишња Аранђеловић и он тада су изабрани за чланове Савета РЕМ-а, након што су Ђорђе Возаревић и Горан Пековић поднели оставке.

Скупштина Србије је претходно, крајем 2019. године, изгласала три нова члана Савета РЕМ-а - Јудиту Поповић, Зорана Симјановића и Александра Витковића.

Чланови актуелног Савета РЕМ-а су Оливера Зекић (председница), Горан Петровић (заменик председнице), Александра Јанковић, Александар Витковић, Зоран Симјановић, Радоје Кујовић, Вишња Аранђеловић и Јудита Поповић.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

07.04.

2021.

Penzioner 87 g. Član UNS-a [нерегистровани] у 17:27

Za slobodu Medija.

Dok je te Olivere i ne postoji REM, nego samo Vučić

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси