Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прекршајни апелациони суд одбио жалбу РЕМ-а: СББ има права да одреди распоред канала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 04. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Прекршајни апелациони суд одбио жалбу РЕМ-а: СББ има права да одреди распоред канала

Прекршајни апелациони суд у Београду одбио је жалбу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) на првостепену пресуду, оцењујући да кабловски оператор СББ има право да одреди сопствени редослед канала. РЕМ је тврдио да је кабловски оператор прекршио Закон о електронским медијима тиме што је своју телевизију Нову С ставио испред РТС1.

Суд је пресудио у корист СББ-а тврдећи да у моменту када је овај кабловски оператор променио распоред канала није постојао обавезујући акт, правилник или други подзаконски акт, који би прописао ближе критеријуме за логичку нумерацију канала.

У пресуди, у коју је УНС имао увид, закључује се да СББ није могао да поступа супротно правилнику јер он у том моменту није ни постојао, као и да оператер није прекршио Закон о електронским медијима, односно одредбу којом се обавезује да дистрибуира медијске услуге на правичан, транспарентан и недискриминаторан начин.

РЕМ је уложио жалбу на овакву пресуду, али је пресуда крајем прошле године потврђена и у другом степену. Прекршајни апелациони суд сматрао је да није доказано да је промена редоследа утицала на слободу изражавања и јавни интерес у области информисања, а прву позицију Јавног сервиса види као праксу која се не може сматрати законском обавезом оператора.

РЕМ против СББ-а

СББ је у марту 2019. године променио распоред канала, јер је свој канал - телевизију Нова С, који је тек почео са емитовањем, ставио уместо Првог програма Радио–телевизије Србије (РТС1). То је довело до јавне препирке између РЕМ-а и Јунајтед групе, који су се међусобно оптуживали да крше законе.

РЕМ је тада саопштио да је због промене редоследа канала којом је програм РТС-а померен иза страних канала у понуди СББ-а, поднео захтев за покретање прекршајног поступка против овог оператора, захтевајући да одмах врати у пређашње стање распоред. Истовремено је донео и Обавезујуће критеријуме за ближе уређивање логичке нумерације канала, према којима једино Регулатор утврђује распоред канала.

Јунајтед група је, међутим, навела да је реч о „незаконитом притиску“ РЕМ-а, али и да је реч о „координисаним акцијама Телекома, РТС-а и РЕМ-а против приватног оператора“ које указују да је Група „изложена притиску државног апарата са очигледном намером да се доведе у неравноправан положај на тржишту Србије“.

Ова полемика између РЕМ-а и СББ-а наставила се на суду, која је крајем прошле године завршена у корист кабловског оператора. О томе су на прошлој седници РЕМ-а обавештени и чланови Савета, стоји на сајту Регулатора. На тој седници Савета донета је одлука да се РЕМ, према сазнањима УНС-а, будући да Обавезујући критеријуми постоје, поново обрати суду.

РТС иза Н1 и Нове С

СББ је и 2017. године, подсетимо, променио распоред канала и свој, прекогранични канал - телевизију Н1 ставио на прво место на даљинском управљачу на којем је до тада био програм РТС1, али реакција РЕМ-а је тада изостала. То је, међутим, изазвало полемику у јавности да ли је оваква одлука у надлежности Регулатора или приватног оператора. До данас се у каблу СББ-а, РТС налази иза телевизија у власништву Јунајтед групе – Н1 и Нове С.

Телевизија Н1, која је у власништву Јунајтед групе чији је СББ део, пре саме промена објавила је да „из својих извора у Европској унији сазнаје да РЕМ има намеру да спречи СББ“ у томе. „РЕМ, према информацијама до којих је дошао Н1, има намеру да СББ присили да Н1 позиционира иза свих домаћих канала и да на тај начин смањи гледаност Н1 телевизије“, објавио је сајт те телевизије 2017. године.

У РЕМ-у је УНС-у тада речено да је Регулатору стигао и захтев РТС-а да се преиспита одлука СББ-а о новој нумерацији канала, а генерални директор те медијске куће Драган Бујошевић рекао је да се Јавни сервис још 2015. године обратио РЕМ-у са захтевом да канали Јавног медијског сервиса буду на позицијама 1 и 2, али да им није одговорено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси