Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Расписан конкурс за чланове Програмског савета РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 02. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Расписан конкурс за чланове Програмског савета РТС-а

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије расписао је данас конкурс за 15 чланова Програмског савета Радио-телевизије Србије (РТС). Улога овог саветодавног органа јавног медијског сервиса је да се стара о задовољењу интереса слушалаца и гледалаца у погледу програмског садржаја.

У конкурсу, који је објављен на сајту Народне скупштине, наводи се да се кандидат за члана Програмског савета бира из реда стручњака у области медија и медијских посленика, научника, стваралаца у области културе и представника удружења чији је циљ заштита људских права и демократије, као и да чланови овог тела не могу бити носиоци јавних и политичких функција.

Рок за подношење пријаве је 21 дан, пише у конкурсу, а он почиње да тече наредног дана од дана када је конкурс објављен. Мандат чланова Програмског савета РТС-а траје четири године и они не могу бити поново изабрани.

Одбор за културу и информисање, подсетимо, 17. фебруара је покренуо процедуру за избор 15 нових чланова Програмског савета РТС-а. Сандра Божић, председница Одбора, тада је навела да мандат актуелним члановима Програмском савета РТС-а истиче 21. фебруара, те да су се стекли услови за избор нових.

Она је објаснила да Одбор утврђује листу кандидата који испуњавају услове конкурса, те да се након тога обављају разговори за њима, а затим се утврђује коначна листа од 30 кандидата. Ова листа доставља се Управном одбору РТС-а, који са те листе бира 15 нових чланова Програмског савета јавног сервиса.

Чланови Програмског савета РТС-а које је Управни одбор изабрао 21. фебруара 2017. године, подсетимо, су: Мирјана Максимовић, Тијана Каспер, Желимир Гвардиол, Маја Радовић, Ивона Катић, Борка Поповић, Александар Загорац, Балша Ђого, Миливоје Павловић, Предраг Обрадовић, Владан Терзић, Иван Карл (поднео оставку), Снежана Цветковић, Вук Жугић и Јованка Тодоровић Савовић.

Према Закону о јавним медијским сервисима савет се стара о задовољењу интереса слушалаца и гледалаца у погледу програмског садржаја, а у вези са тим даје препоруке и предлоге генералном директору и Управном одбору. Најмање једном годишње, организује јавну расправу о програмском садржају јавног медијског сервиса у трајању од 15 дана, а извештај о одржаној јавној расправи, заједно са препорукама за његово унапређивање које су изражене у току јавне расправе, подноси генералном директору и Управном одбору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси