Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прихваћен предлог УНС-а: Београдске улице биће назване по Тијанићу, Тирнанићу, Милојевићу и Радојчићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 11. 2020.

Извор: УНС

Прихваћен предлог УНС-а: Београдске улице биће назване по Тијанићу, Тирнанићу, Милојевићу и Радојчићу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је прихваћен предлог Удружења новинара Србије (УНС) да неки од највећих српских новинара Мирослав Миро Радојчић, Предраг Милојевић, Богдан Тирнанић и Александар Тијанић добију улице у Београду.

Он је најавио да ће та одлука бити донета на седници Скупштине града Београда у понедељак, 30. новембра. „Желимо да пошаљемо поруку да је новинарство важан део нашег друштва и да велики новинари заслужују трајно сећање“, рекао је Весић, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи.

Осим новинара које је предложио УНС, улицу ће добити и Милутин Чолић, легендарни филмски критичар „Политике“ и оснивач ФЕСТ-а.

УНС је Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда 2018. поднео иницијативу да улице добију називе по Александру Тијанић и Богдану Тирнанићу, а ове године је предложио да улице добију и Предраг Милојевић и Мирослав Радојчић.

У тексту иницијативе УНС-а да се улица назове по Александру Тијанићу наводи се да је он „у епохи коју је обележило обезвређивање значаја јавне речи успео да докаже да је могуће бити важан због онога што имаш да кажеш“. „Да је важно бити новинар, да новинарство може бити важно и да је у животу довољно бити новинар. Остављао је наду да исказана реч може да промени стварност, ако је изговори онај ко то уме. Александар Тијанић се пратио и у осталим ex-YU земљама готово једнако као у Србији“, пише, између осталог, у иницијативи.

Ретко ко је као Богдан Тирнанић проносио дух Београда и, како су колеге за њега говориле, био хроничар и чувар сентименталне историје овог града и његова икона.

„Интелектуалца не одређује његова школска упућеност у одређену сферу људског духа, већ га одређује његова способност да критички промишља свет, унапред одлучан да без роптања прихвати консеквенце тог промишљања", говорио је Богдан Тирнанић, новинар, филмски критичар, писац, глумац.

У предлогу УНС-а да београдска улица добије име по Предрагу Милојевићу каже се да је Милојевић легенда српског и југословенског новинарства, али и „Политике“ у којој је са прекидима радио седам деценија. Оставио је велики број текстова који су својеврсна хроника бурног XX века. У књизи „Великани српског новинарства“ стоји да је интервјуисао Хитлера кад је овај био мало познат, да је извештавао са процеса чувеном бугарском комунисти Димитрову, немачком нацисти Ајхману и фамозном југословенском разбојнику Чаруги.

„Био је дописник из Берлина и Лондона, обављао је дужност шефа Централног прес бироа, што је била позиција равна министарској. Милојевић је стигао да га због ‘неподобности’ протерају из пет држава, два пута је истериван из ‘Политике’, једном чак по Титовој директиви, а уз то је у нашој књижевности познат као добар преводилац“, наводи се у иницијативи УНС-а, у којој се додаје да овај велики новинар за живота није довољно цењен и да Удружење сматра да је право време да се оваква неправда исправи.

Мирослав Радојчић, новинар „Политике“, навео је УНС, у европским размерама био је цењен српски и југословенски новинар.

„Господин препознатљив по лептир машни и чудесном хумору. Цењен од државника међу којима је био и Тито, Миро Радојчић представља једно време новинарства за узор када су новинарима са ових простора отварана врата која се нису тако лако отварала западним новинарима. Великан је српског новинарства који заслужује да се његово име памти и кроз сећање Града Београда додељивањем улице или трга“, пише у иницијативи Удружења.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

25.11.

2020.

Anja K. [нерегистровани] у 22:04

Malo mesta za kulturu

Konacno da gradske vlasti urade nesto smisleno,podrska za ovu ideju u nadi da ce to inspirisati mladje generacije da procitaju poneki tekst pd ovih NOVINARA kakvih više nema!

Одговори
сре

25.11.

2020.

Milica Stojković [нерегистровани] у 17:17

Jedan od najvećih

Bravo za Predraga Milojevića

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси