Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Расписана међународна потерница за оптуженим да је запалио кућу новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 10. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Расписана међународна потерница за оптуженим да је запалио кућу новинара

Уочи суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића које се наставља у понедељак, 5. октобара, УНС је од Другог основног суда у Београду добио потврду да је тај суд дао сагласност за расписивање међународне потернице за Александром Маринковићем, оптуженим да је директан нападач куће новинара.

У одговору Другог основног суда УНС-у стоји да је 13. фебруара ове године тај суд дао сагласност Одељењу за потраге за расписивање међународне потернице за Маринковићем. Исту сагласност дало је Министарство правде, стоји у одговору.

Шта је Министарство унутрашњих послова урадило и до каквих сазнања је дошло у потрази за Маринковићем, УНС-у до објављивања текста није одговорено. У Другом основом суду наводе да су таква сазнања искључиво у надлежности полиције.

На суђењу за паљење куће новинара „Жиг инфа“ Јовановића судија Славко Жугић донео је решење за одређивање притвора окривљеном Александром Маринковићу, који се није појавио на рочишту у децембру прошле године, те је расписао потерницу за њим. То решење, стоји у одговору суда УНС-у, постало је правноснажно 17. јануара 2020. године.

Судија Жугић је, иначе, у августу ове године донео одлуку да се Маринковићу због бекства суди у одсуству са осталим окривљенима, бившем председнику општине Гроцка Драгољубом Симоновићем, Владимиром Михаиловићем и Игором Новаковићем.

Оптужени Маринковић је и сам на саслушању у присуству тужиоца, непосредно након што је у децембру 2018. године изгорела кућа новинара Јовановића, признао да је изазвао пожар како би му „локални зеленаш“ Игор Новаковић отписао дуг.

Није знао ко живи у кући, нити да је реч о новинару и бившем полицајцу, стоји у записнику о саслушању Маринковића. Понуда Новаковића била је да се на адреси Гробљанска 21 у Врчину „запали један мерцедес А класе који се налазио у једној гаражи“.

Наредна рочишта за паљење куће новинара заказана су за 5. и 6. октобар у Другом основном суду у Београду (зграда Палате правде). Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин су на претходним суђењима додатно трауматизовани, а никакав механизам заштите жртви им није обезбеђен.

На суђењима су адвокати одбрани мучки испитивали новинара и његову супругу, а умањивали су и вредност њихових ствари које су изгореле у пожару. Адвокат Симоновића је чак оптужио да је Јовановић кобне ноће, којег је супруга онесвешћеног извлачила из куће у пламену, пуцао на Маринковића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси