Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Због блокаде рачуна, новинари Курира остали без плате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

31. 08. 2017.

Аутор: А. Милошевић Извор: Данас

Пореска управа и даље оставља Адрија медија групу без могућности да располаже својим новцем

Због блокаде рачуна, новинари Курира остали без плате

Следеће недеље биће тачно два месеца колико се рачун Адрија медија групе, фирме која издаје лист Курир, по налогу Пореске управе налази у блокади. АМГ је блокиран због пореског дуга од нула динара. Колико је познато, то је једини пример у Србији да су порезници блокирали фирму која им ништа не дугује.

Директна последица овог потеза државе је да 200 запослених у АМГ-у овог месеца нису добили плате, а пошто су им здравствене књижице оверене до септембра, новинари Курира од октобра неће моћи ни код лекара да оду.

Саговорници Данаса из ове редакције кажу да им је пре неколико дана речено да "новца за плате има, али да нема начина да им се он исплати". Кад им је претходна плата исплаћена, фирма је такође била у блокади, али је то тада урађено асигнацијом, што значи да је неко предузеће које дугује новац АМГ-у, уместо на рачун АМГ-а, новац уплатило директно радницима за плате. У питању је законом дозвољена операција, али су се после тога АМГ-ови дужници повукли и више не пристају на асигнацију, што значи да новинари Курира сада не могу да добију плату.

Запослени у АМГ-у верују да је разлог за напрасну промену става партнерских фирми исти као и разлог за блокаду њиховог рачуна - заокрет у уређивачкој политици Курира, који је почео да оштро критикује власт. Односно, страх АМГ-ових дужника да ће проћи исто као АМГ ако буду наставили да му "помажу" пристајањем на асигнације.

Тиме је држава успешно затворила све финансијске канале Куриру и сада може просто да чека да се тај лист уруши сам од себе, тако што ће га новинари напустити када више не буду могли да издрже без плата. Или ће пре тога власник Александар Родић раднике исплатити у кешу или по неком другом основу, где ће га држава сачекати оптужбом за противзаконито поступање. Или ће бити приморан да новине прода.

Све то наравно не значи да држава сама поступа по закону.

Прва спорна тачка је то што је АМГ блокиран без да је Пореска управа у свом решењу објаснила зашто га блокира. Наиме, закон заиста даје право Пореској управи да блокира и ону фирму којој још није утврдила порез, "али је покренут поступак утврђивања или контроле", а постоји опасност да порески обвезник неће платити порез ако буде утврђен. Међутим, у истом члану закона у којем се Пореској управи даје ово право, намеће јој се и обавеза да у свом решењу о блокади писмено образложи зашто "сматра да постоји опасност да порески обвезник осујети, односно онемогући наплату недоспелог пореза".

Ово образложење Пореска управа у свом решењу није дала, чиме цело решење постаје незаконито. Међутим, рок за одлучивање о жалби на решење која се изјављује Министарству финансија, а затим и за поступање по тој одлуци су такви да новинари Курира могу остати бар три месеца без својих плата.

У АМГ-у су раније саопштили да су се на решење Пореске управе жалили, а у Министарству финансија јуче нису одговорили на питање Данаса послато током поподнева, да ли су донели одлуку по том решењу, нити кад ће. Ако би Министарство стало на страну Пореске управе скоро сигурно, осим ако се не закључи "мир" између Курира и Владе Србије, АМГ-у као опција остаје само тужба Управном суду, који нема фиксни рок за одлучивање.

Понашање Пореске управе након блокаде рачуна је такође врло симптоматично. Порезници су тако одбили да новинарима (укључујући и Данасовим) пруже информације о разлозима блокаде, основу сумње да АМГ неће платити порез који му евентуално буде утврђен, као и податке о томе да ли су иједној фирми икада раније из ових разлога блокирали рачун.

Пореска управа се позвала на члан закона који јој забрањује да без сагласности АМГ-а било коме даје податке о њеном пословању и дуговањима. Када је Данас прибавио писану сагласност генералног директора АМГ-а којом се порезницима дозвољава да нашем листу дају све податке које смо тражили, Пореска управа је престала да одговара на наше дописе и већ месец дана нам не доставља одговоре. У Пореској управи нам нису одговорили чак ни након што смо их обавестили да ћемо бити приморани да изјавимо жалбу поверенику за информације од јавног значаја због њиховог непоступања по закону.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

02.09.

2017.

Lela [нерегистровани] у 09:01

Re:

Kako mi, obični ljudi, ništa ne znamo šta se dešava...jezivo :(

Одговори
чет

31.08.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 23:12

БЛОКАДА НЕГО ШТА

Не разумем кога Данас овим текстом брани?Јер, каквом законитошћу уопште треба бранити оне који крше закон не плаћајући порез!?Родићи су одавно заслужили катанац да је власт годинама поступала према њима по закону.Када сам 2009. код њих добио отказ као технолошки вишак без отпремнине, остали су ми дужни 14 неисплаћених плата које ни судски нисам могао да наплатим јер су манипулисали сестринским фирмама које би по потреби ликвидирали.Нису ми плаћали ни доприносе на минималац, па сам остао ускраћен за 5 година стажа.Од стреса и мпбинга који су ми приређивали добио сам дијабетес и Хоччкинов лимфом, па сам са озбиљно нарушеним здрављем отишао у инвалидску пензију од које не могу да живим.Слично ду прошли и многи други који су јели њихов "хлеб".А садашњим колегама из Курира препоручујем да беже док је време!

Одговори
чет

31.08.

2017.

Mirko Jovanić [нерегистровани] у 17:32

Pitanje

Šta je Udruženje novinara učinilo da pomogne novinarima Kurira i drugih medija u okviru Adrija medija grupe?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси