Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Суспендован начелник полиције Федерације БиХ који је пријетио новинарки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 11. 2022.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Суспендован начелник полиције Федерације БиХ који је пријетио новинарки

Управа полиције Федерације Босне и Херцеговине (ФУП), једног од два БХ ентитета, суспендовала је 3. новембра Зорана Чегара, начелника униформисане полиције, који је снимљен како испред суднице новинарки пријети "чупањем гркљана".

ФУП је саопштио како је Чегар суспендован у складу са "Законом о полицијским службеницима Федерације Босне и Херцеговине, без прејудицирања исхода поступка који се против именованог полицијског службеника води пред надлежним органом ФУП-а"

У саопштењу ФУП-а није саопштено више детаља о разлозима и дужини Чегарове суспензије због, како су навели, "заштите законитости поступка који је у току против полицијског службеника Зорана Чегара"

Министар унутрашњих послова Федерације Босне и Херцеговине Аљоша Чампара упутио је 28. октобра захтјев за суспензију Чегара, због подигнуте оптужнице за превару у Хрватској и напада на новинаре Центра за истраживачко новинарство у БиХ (ЦИН).

Два дана раније је Чегару на суду у Дубровнику почело суђење због сумње на превару, за коју је, према законима Хрватске, запријећена казна затвора у трајању до осам година затвора.

Министар Чампара је саопћио да је суспнезија затражена и због сумње на фалсифицирање нотарских уговора који се односе на имовину у Илијашу, у близини Сарајева, "као и због насилничког понашања и пријетњи упућених новинарки Центра за истраживачко новинарство (ЦИН)".

Чампара је захтјев послао замјенику директора Федералне управе полиције Енсаду Корману у којем је затражио да одмах донесе рјешење о суспензији начелника Чегара.

Чегар је новинарки ЦИН-а, која је писала о његовој нелегално стеченој имовини и радњама, након рочишта у Дубровнику запријетио да ће јој "исчупати гркљан". Претходно јој је псовао у телефонском разговору називајући је "четникушом".

Из ЦИН-а су након напада написали да је "Зоран Чегар човјек с дозволом за ношење оружја, име у бројним дисциплинским пријавама, главни јунак снимака насилништва у плавој униформи са еполетама по други пут пријетио новинарима ЦИН-а!"

Након саопћења министра Чампаре реагирала је и Америчка амбасада. На Твитеру су написали:

"Позивамо власти да заштите све новинаре од узнемиравања и напада и осигурају им могућност извјештавања о истини. Слобода тиска кључна је за слободна, демократска друштва".

Након објаве Центра за истраживачко новинарство, у четвртак 27. октобра, реагирали су из Вијећа за штампу и онлине медије у Босни и Херцеговини и Удружења БХ новинари, који су осудили пријетње и нападе Чегара на новинаре.

Захтијевају од свих надлежних институција да по хитном поступку санкционирају овакво понашање.

Медији у БиХ изложени политичком утјецају, новинари незаштићени, стоји у ОЕБС извјештају.

"Сматрамо како је недопустиво овакво понашање једног дужносника тим више што је у систему који би требао штитити законе те да би му због вербалног напада али и покушаја физичког насртања на новинаре требало забранити вршење јавних функција", саопштили су из Вијећа за штампу.

Управни одбор Удружења БХ новинари наводи да "пријетње и увреде новинарима долазе од високопозициониране особе у полицијској хијерархији, која би требала бити надлежна за проведбу закона и штитити грађане од свих врста бруталности, физичких и вербалних напада, а не бити онај који ће нападати и пријетити".

"Чињеница да високопозиционирани полицајац на јавној функцији вербално напада новинаре ЦИН-а и изравно пријети физичким насиљем, има додатну тежину", додају из Удружења, те позивају на хитну реакцију.

Федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара затражит ће од Владе Федерације БиХ да покрене процедуру и за разрјешење полицијског службеника Чегара с дужности предсједника Полицијског одбора Владе ФБиХ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси