Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Лидери опозиције у РС писали ЕРДУ: РТРС врши провладину селекцију медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 10. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Лидери опозиције у РС писали ЕРДУ: РТРС врши провладину селекцију медија

Лидери опозиције у Републици Српској упутили су писмо Европској радио-дифузној унији у којем су упозорили да Јавни сервис Репубике Српске (РТРС) врши провладину селекцију медија, не дозвољавајући појединим комерцијалним телевизијама прикључак на дигитални МУX А систем после гашења њихових предајника за емитовање путем аналогног сигнала

„Самовоља РТРС-а представља незапамћен насртај на слободу медија, јер је циљ да се угуши сваки другачији глас у Републици Српској, који није у складу са политиком владајуће партије“, наводи се у писму које су председници опозиционих партија Мирко Шаровић (СДС), Бранислав Бореновић (ПДП), Ненад Нешић (ДНС) и Горан Селак (СПС) упутили Европској радио-дифузној унији, организацији која окупља све европске јавне РТВ емитере.

Они су навели да РТРС, као један од јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ, већ неколико месеци не дозвољава појединим комерцијалним телевизијама емитовање дигиталног сигнала и прикључак на дигитални МУX А, док је то дозволила комерцијалним телевизијама блиским власти, мада је преузела обавезу да свим великим комерцијалним ТВ станицама обезбеди емитовање програма после гашења предајника аналогног сигнала.

У писму се подсећа на одлуке Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РСК), према којима су јавни радиотелевизијски сервиси дужни омогућити дигитално земаљско емитовање телевизијских програма осталих РТВ станица, према техничким и програмским условима, у року од 30 дана после гашења анологног ТВ сигнал.

Додали си да је БХТ, као јавни сервис Босне и Херцеговине, дозволио сигнал комерцијалним телевизијама у зонама покривености које су имале пре гашења аналогног сигнала у Федерацији Босне и Херцеговине.

„Медјутим, оно што је БХТ урадио са осталим значајнијим комерцијалним ТВ станицама у Федерацији БиХ, РТРС, већ месецима одбија да уради у Републици Српској, кршећи закључак Парламентарне скупштине БиХ и вршећи своју провладину селекцију“, наведено је у писму упућеном Европској радио-дифузној унији.

Лидери опозиције подсећају и на протест одржан у Бањалуци са којег је као један од захтева изнесен став да РТРС у најхитнијем периоду дозволи укључење комерцијалним ТВ станицама у дигитални МУX А.

„Очекујемо од вас, као представника кровне европске радио-дифузне организације, да учините све што је у вашој моћи да Радио-телевизија Републике Српске најхитније дозволи укључење највећих комерцијалних телевизија у МУX А“, стоји у допису који лидера опозиције у РС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси