Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Западни Балкан тражи помоћ ЕУ због стања медијских слобода у Албанији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 10. 2021.

Аутор: EURACTIV.rs Извор: EURACTIV.rs

Западни Балкан тражи помоћ ЕУ због стања медијских слобода у Албанији

Шест новинарских удружења са Западног Балкана, која представљају више од 8.200 новинара, обратило се писмом европском комесару за суседство и проширење Оливеру Вархеију, Европској федерацији новинара и Европској радиодифузној унији (ЕБУ) због тренутне ситуације са медијским слободама у Албанији

Они су, под окриљем Мреже безбедан новинар (SafeJournalist Network), указали на два кључна питања и затражили реакцију, подршку и помоћ ради обзбеђења слободе изражавања и слободе медија које су, као Копенхашки критеријуми, интегрални део критеријума за приступање земље ЕУ, пренео је ЕУРАЦТИВ.цом.

"Албанија мора да обезбеди поштовање европских стандарда слободе изражавања и медија", наводи се у писму које су потписали Удружење новинара БиХ, Синдикат медија Црне Горе, Хрватско удружење новинара, Удружење новинара Косова, Удружење новинара Македоније и Независно удружење новинара Србије.

Прва бојазан новинарских удружења из региона односи се на чињеницу да избор генералног директора јавног сервиса РТСХ касни већ више од седам месеци.

"Изразили смо бојазан да не постоји суштинско оправдање за кашњење са избором новог директора чија је улога од кључног значаја за перформансе РТСХ као јединог јавног сервиса у Албанији", наводи се у писму.

Новинарска удружења су изразила забринутост у вези предлога о "прелазном" директору који би променио организациону структуру, иако би му то било ван мандата. То би, како се наводи, могло да води потенцијалној злоупотреби моћи, што би могло да "утиче на укупну слободу медија у Албанији".

Друго питање које је забрнуло новинарска удуржења из региона односи се на оснивање агенције за медије и информације која би централизовала целокупну владину комуникацију и надгледала медије и јавно мњење а коју би водио портпарол премијера Едија Раме.

Мрежа безбедан новинар је у писму изразила бојазни да ће то "затворити врата" новинарима, посебно истраживачким или критичким, што ће додатно наштетити слободи медија.

Та питања покренута су у контексту закона који је тренутно у процедури у парламенту. "Пакет против клевете" је скуп одредби које би све онлајн медије ставиле под директну контролу Агенције за аудиовизуелне медије именоване од стране владе.

То тело би имало моћ да наплаћује значајне казне, налаже повлачење (садржаја) и намеће ознаке које искачу свим медијима за које сматра да су прекршили правила о лажним вестима и клевети.

Албански парламент недавно је именовао бившег Раминог шефа за комуникације да надгледа Агенцију, упркос позивима из Делегације ЕУ у Тирани и медијских организација да се осигура независност тог ентитета.

"Пакет против клевете" је изгласан у парламенту али је на њега ставио вето председник Иљир Мета. Сада је враћен у парламент и потребно је да за њега гласа проста већина да би постао закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси