Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Коме и зашто смета неовисна истрага о сексуалном узнемиравању на ХРТ-у?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 02. 2021.

Извор: ХНД

Коме и зашто смета неовисна истрага о сексуалном узнемиравању на ХРТ-у?

Позивамо жртве да не шуте, то није њихова срамота, то није ваша срамота.

Дајемо пуну потпору нашим колегицама и колегама и пружит ћемо им сву могућу потпору ако се одлуче на пријаву, поручила је предсједница Огранка Хрватског новинарског друштва на Хрватској телевизији Сања Миклеушевић Павић на конференцији за новинаре Хрватског новинарског друштва и Синдиката новинара Хрватске с које су упозорили на дубиозне потезе и поруке водства Хрватске радиотелевизије након серије текстова објављених у тједнику Национал из којих је видљиво суставно толерирање сексуалног узнемиравања новинарки које су то злодјело пријавиле.

Сматрамо како је и у овом случају изостала примјерена реакција водства ХРТ-а, не само око наше иницијативе за оснивањем неовисног повјеренства, него и за разговором, истакнуто је на конференцији на којој је говорио и потпредсједник ХНД-а Горан Газдек те предсједница Синдиката новинара Хрватске Маја Север.

Миклеушевић Павић је истакнула како је дубоко узнемирујуће приопћење ХРТ-а у којем коментира наводе из Национала, али их не демантира, да се то све ради јер ХРТ-у расте гледаност.

– Казимир Бачић не показује ни минималну разину солидарности и разумијевања према колегицама, као ни цијела управа, када у исту просторију стављају жртву и злостављача. Равнатељу програма Ренату Кунићу није јасно што је неморална понуда и позива их да то сами ријеше. Пријавитељица није добила извјештај о истрази коју је главни равнатељ наводно провео, него је то сазнала из медија. На ХРТ-у је протокол истраге да се суоче пријавитељица и пријављени – казала је.

– „Ниси здрава, имаш озбиљан проблем“, равнатељ другом равнатељу каже немој се оправдавати, а ни жене које су биле на том састанку не реагирају, упозорила је Миклеушевић Павић на начин како ХРТ „истражује“ пријаве о сексуалном узнемиравању те је питала: „Господине Бачићу, коме и зашто смета неовисно повјеренство и темељита и озбиљна истрага?“ Додала је како водство ХРТ-а жели случај гурнути под тепих иако је дух изашао из боце. Позвала је Владу те Министарство културе и медија да се позабаве овим случајем, а надлежне саборске одборе да одрже хитну сједницу о стању на ХРТ-у, али не само о овом случају, него и о гашењу ХРТ-ова дописништва у Сиску те квалитети програма и цензури.

Маја Север је објаснила како су СНХ и ХНД од главног равнатеља ХРТ-а тражили успостављање анонимног сустава пријава који штити жртву, али су одбијени, и не само они, него је одбијен и Надзорни одбор ХРТ-а.-

Постојећи сустав не функционира. Нитко не каже да правилници нису имплементирани у сустав, али ствар је у томе да је пракса показала како такав сустав и правилници не штите жртву. У два случаја с којима смо упознати желимо упозорити на једну ствар: сустав није добар, јасно је видљиво да не функционира, жртва није заштићена до краја поступка, који мора бити неовисан, транспарентан и непристран, а сустав је такав да равнатељ проводи поступак по пријави против најближег сурадника, којег је сам изабрао. Тражимо надоградњу и побољшање сустава, рекла је Север.

Потпредсједник ХНД-а Горан Газдек позвао је новинарке и новинаре да се позабаве темама сексуалног злостављања и узнемиравања у нашем друштву јер је видљиво како је ријеч о великом проблему о којем се очито не говори довољно. Упозорио је и на двострука мјерила на ХРТ-у.

– Сјетимо се како су се понијели у случају Хрвоја Зовка, којем су у мање од једног дана након свађе и неистините пријаве главне уреднице Информативног медијског сервиса Катарине Перише Чакарун дали отказ и још поднијели три тужбе против њега због повреде угледа и части јер је Зовко проговорио о цензури на ХРТ-у. Све лажи о насилничком понашању Хрвоја Зовка одбачене су у двије пресуде, а равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић и даље говори о Зовку као о особи која је заслужила отказ због непримјереног понашања. И даље тврде да нема цензуре на ХРТ-у иако постоје правомоћне пресуде које потврђују да цензура на ХРТ-у постоји. ХНД сматра како водство ХРТ-а због свега овога мора отићи, рекао је Газдек.

Маја Север упозорила да се Синдикату и ХНД-у јавља много људи који су били суочени с неким обликом узнемиравања на ХРТ-у, а у страху су од одмазде и отказа.

– Нитко у нашем друштву не смије бити узнемираван, злостављан и изложен сексуалним алузијама и напастовању. Постоје правила понашања и желим послати поруку свим колегицама и колегама да се заједно боримо за побољшање сустава, транспарентност и могућност анонимне пријаве. Ми смо ту за вас. Можемо понудити подршку, охрабрење и стручну и правну помоћ. Знате канале којима нам се можете обратити. Знајте да смо ту за вас и нећемо вас оставити, закључила је Север.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси