Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Истрага тајкунских сефова и полицијских фиока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

09. 11. 2015.

Аутор: Александар Бојовић, Дејана Ивановић Извор: Политика

Истрага тајкунских сефова и полицијских фиока

Изјава власника „Фармакома” Мирослава Богићевића да је дао милион евра Александру Родићу и Душану Бјелопетровићу како би практично „купио” уговор од њих и ушао у посао с немачким ВАЦ-ом у вези с куповином „Политике” и „Вечерњих новости” отвара многа питања на која ће одговор морати да потраже надлежни – од полиције до тужилаштва и пореских службеника.

Наташа Сенић из Управе криминалистичке полиције изјавила је јуче за ТВ Пинк како је полиграфско испитивање Мирослава Богићевића показало да су тачни наводи да су га рекетирали власник „Курира” Александар Родић и његов сарадник Душан Бјелопетровић.

„Мирослав Богићевић је самоницијативно дошао у полицију и том приликом дао изјаву да га је у више наврата Александар Родић рекетирао и покушао да од њега изнуди новац”, изјавила је Наташа Сенић, додајући да је Богићевић у више наврата предао Родићу око милион евра у кешу.

Покушали смо у МУП-у Србије да добијемо одговоре на питања када је Богићевић тачно пријавио да му је изнуђиван новац, да ли је спроведена истрага и шта је утврђено. У полицији, међутим, јуче нису могли да одговоре на наша питања, већ смо само добили уверавања да ће наш захтев бити прослеђен Управи криминалистичке полиције.

Ако је тачно оно што је власник „Фармакома” јуче изнео, све ово је једна велика прљава криминална радња, каже за „Политику” Златко Николић, криминолог.

Мирослав Богићевић је рекао да је 2012. дао Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу суму од милион евра у кешу, како би му препустили куповину новинске куће „Политика” од немачког ВАЦ-а. Бизнисмен из Шапца појаснио је да је био уцењен, а новац који је у неколико наврата дао није био провизија, нити мито, већ класичан рекет.

„Наш законски термин је изнуда јер ми немамо појам рекет и рекетирање”, каже Николић.

Богићевић је јуче изјавио да се одлучио да пријави случај полицији када су Родић и Бјелопетровић тражили од њега још пет милиона евра за наводни дуг који „Политика” има према ВАЦ-у. Преко његовог познаника Микија Антонијевића, објаснио је Богићевић, случај је дошао до Родољуба Миловића, тадашњег начелника Управе криминалистичке полиције (УКП). Али цео случај остаје у фиоци. Покушали смо јуче да разговарамо телефоном са Родољубом Миловићем да нам одговори зашто је тај случај остао нерешен, али се на наше позиве није јављао.

Иначе, Миодраг Мики Антонијевић, који је Миловићу пријавио случај, кум је директора полиције Милорада Вељовића, који сада обавља и функцију начелника УКП-а. А баш је Антонијевића „Курир” својевремено прозивао да ради као Вељовићев саветник у МУП-у, иако формално није запослен у полицији.

„Не верујем да је полиција држала тај случај у фиоци. Неко је по обавезујућем упутству поступио како је поступио и сви смо изигравали француске собарице. У маси сличних таквих догађаја ово није ништа чудно. Има много материјала за тужилаштво. Како ће реаговати, не знам. Али да је све прљаво око приватизације ’Политике’, јесте. Хајде да истресемо ко је колико крив. За хапшење је давање толиког новца у кешу. И овог који је дао и ових који су узели. Ако је наредио председник, онда се подразумева да је то легитимно и нормално”, каже Златко Николић.

Анализирајући ову аферу, наш саговорник каже да је сагласан с Тадићем ако је мислио да један власник таблоида не би смео ни случајно да „примирише” „Политици”, а камоли да је држи у шаци.

„’Политика’ је добар залогај за сваког ко хоће да влада и стуб нашег штампаног информативног система”, каже Николић.

--------------------------------------------------------------------

Узимање девиза у кешу – порески прекршај

Да ли је препродавање уговора, али и давање милион евра у кешу нелегалан посао, питали смо надлежне у Савету за борбу против корупције, али одговор нисмо добили. Упућени смо да дођемо наредних дана у савет и да разговарамо о том случају.

– Само уступање уговора је легитимно, и ту закон није прекршен. Али забрањено је плаћање у девизама, па је онај ко је дао новац прекршио Закон о девизном пословању. На другој страни, онај ко је примио новац направио је порески прекршај – наводи за „Политику” адвокат Бранко Павловић, консултант за инвестиције. 

--------------------------------------------------------------------

Афера и у твитовима

* „Што већ неко рече: Надам се да у рату Курир-Информер-Пинк неће бити преживелих”.

* „Да ли је случајност то што је Богићевићу укинут притвор пре два дана”.

--------------------------------------------------------------------

Илегални путеви новца

У Вишем тужилаштву у Београду, као и у Тужилаштву за организовани криминал, јуче нисмо могли да добијемо информацију о томе какви ће кораци бити предузети у вези с јучерашњим наводима Богићевића. Из оба тужилаштва добили смо одговор да ће информације о томе моћи да саопште данас. За кривично дело изнуде могуће је изрећи казну затвора до 12 година.

Свака новчана трансакција већа од 10.000 евра мора, по закону, да се обави преко банковног рачуна. Ако се то не уради, сматра се врстом прања новца и избегавања новчаних обавеза. Запрећена казна је одузимање добити и казна затвора од једне до пет година.

Полиција би требало да саслуша све људе које је Богићевић поменуо и да о томе обавести тужилаштво, рекао је за „Политику” адвокат Божо Прелевић, Богићевићев бранилац у поступку који се против њега води у вези с кредитима „Фармакома”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси