Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Лажови: Политика у губитку 4 милијарде а тврде да се сами издржавају!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

16. 10. 2015.

Аутор: Ружица Кантар Извор: Курир

Лажови: Политика у губитку 4 милијарде а тврде да се сами издржавају!

Док најплаћенија државна службеница директорка „Политика новина и магазина" (ПНМ) Мира Глишић Симић прима плату од невероватних 1.4 милиона динара (бруто), возика се у скупоценом службеном џипу „мерцедес МЛ" и додељује себи годишње бонусе на плату, предузеће на чијем је челу има кумулирани укупни губитак у износу од преко четири милијарде динара (?!).

Према подацима Агенције за привредне регистре (АПР), ово предузеће само у 2014. години забележило је губитак у износу од 163,9 милиона динара, док је претходних година тај губитак износио 3,9 милијарди. То значи да је кумулирани укупни губитак невероватних 4.091.064.000 динара.

Према томе, овај званични податак, који је сама „Политика“ доставила АПР, демантује наводе овог листа да се издржавају из сопствених средстава и од читалаца јер су им расходи далеко већи од прихода. А познато је да губитак морају да надокнаде власници, у овом случају и држава.

Задуживали се код ВАЦ-а

Даље, како се види у финансијском извештају за 2014. годину, на дан 31. децембар 2014. ово предузеће имало је дуговања од 1,6 милијарди динара, од чега су Вацу на име кредита дужни 1,2 милијарде динара. Овај податак, црно на бело, показује и да су у овом предузећу слагали и у наводима да од 2009. ПНМ „није узео ниједан кредит нити било какву позајмицу“. 

Иначе, ова дуговања према Вацу била би и већа да није извршен отпис дуговања из периода од 2008. до 2010. године у износу од 154,9 милиона динара. Захваљући томе ПНМ је позитивно пословао једино 2013. године. На лоше финансијско пословање предузећа упозорио је и ревизор Зоран Комарица, који је у свом извештају скренуо пажњу да су краткорочне обавезе друштва веће од обртних средстава за чак 942 милиона динара. То практично значи да предузеће опстаје по основу задужености! 

С друге стране, директорка, која је на ту функцију постављена у време када је председник Србије био Борис Тадић, не штеди када је она у питању. Како је Курир писао, она је себи доделила плату од преко 10.000 евра, као и астрономскибонус, који достиже 30 одсто од њених годишњих примања.

Директорка ћути 

Управо је висина плате генералне директорке „Политике“ један од разлога што она, између осталих, покушава да застраши „Адрија медију“ и Курир како не би ушли у власничку структуру „Политике“. Подсећамо да је Политика напала Курир чим је „Адрија медија група“ (у чијем саставу послује наш дневни лист) објавила да је купила права и потраживања од немачког Ваца. Курир је јавно поставио питања да ли је разлог бурне реакције то што је директорка Мира Глишић Симић „Политику“ обећала неким новокомпонованим тајкунима - али одговор ни после неколико дана није стигао. 

Директорка Мира Глишић Симић ни јуче није одговарала на наше позиве, поруке и мејлове које смо јој упутили. 

Консолидовано финансијски извештај*

2010. Губитак 216.086 2011. Губитак 18.440 2012. Губитак 309.698 2013. Добитак 36.340 2014. Губитак 163.944 * Према подацима АПР, у хиљадама динара.

Безобразна плата

Верољуб Арсић, посланик СНС и председник Одбора за финансије Народне скупштине, каже да је плата директорке Мире Глишић Симић безобразно висока. 

- Слажем се са тим да неко ко направи годишњи профит од 160 милиона динара има плату од неколико хиљада евра, али је безобразно толико се луксузирати када ф ирма послује у минусу. Овакве плате нема скоро ниједан директор успешног приватног предузећа - наводи Арсић. 

Предузеће пред распадом 

Економиста Милан Ковачевић каже да није нормално да неко има месечну плату од око 1,4 милиона динара, а да је фирма коју води у минусу. 

- Поред тога што ПНМ има губитак од око 160 ми-Лиона динара у прошлој години, њихова ћерка фирма, то јест штампарија, има губитак од око 100 милиона. Са оваквим резултатом предузеће је спремно за распадање - објаснио је Ковачевић и додао да овако висока пЛата подстиче сумњу у постојање нечијег скривеног интереса.

Питања за директорку

Како је могуће да примате плату од 1,4 милиона динара кад је предузеће које водите презадужено?

Због чега сте слагали да ПНМ није узимао никакав кредит када се из званичних докумената види да је на име кредита ПНМ 31.12.2014. био дужан Вацу 1,2 милијарде динара?

Како коментаришете то што је чак и ревизор скренуо пажњу на висину задужености? 

Да ли ће дуговања ПНМ покрити „Политика а. д.“, која је у већинском власништву државе? 

Због чега нападате Курир и зашто вам смета издавач „Адрија медија група“ у власништву породице Родић? 

Да ли сте у договору с неким новокомпонованим тајкунима у вези са продајом „Политике'? 

Борко Стефановић

Ово је скандал

Шеф посланичке групе ДС Борко Стефановић директоркину плату је оценио као скандалозну. 

- Убудуће се високи износи неће изражавати у динарима, него по презимену те жене. Ово је само једна од лоших појава - менаџмент ће да има астрономску плату, а запослени ће да грцају у дуговима и једва ће преживлавати. Ово је пораз и државе и свих власти до сада који су оваконештотолерисали - поручио је Стефановић. 

Војислав Шешељ 

Држава треба да реагује

Чињеницу да Мира Глишић Симић месечно инкасира једанаест премијерових зарада прокоментарисаоје и лидер СРС Војислав Шешељ: - Нисам упућен у детаље тог случаја, али плата од 4 милиона динара бруто изгледа невероватно. Ако је то истина, то је заиста скандалозно. Нико не може да заслужи ту плату. Сматрам да држава треба да реагује.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.10.

2015.

cisko kid anonymous [нерегистровани] у 17:38

prema "zaslugama"

nista neobično za situaciju u medijima. oni koji malo bolje pamte, sećaju se da je doskorašnji direktor i glavni urednik "Večernjih novosti", ostavio dugovanje u ovoj redakciji kada je otišao u penziju od 11 miliona evra. Dobro ste pročitali. A imao je u to vreme plati veću od sedam hiljada evra. Samo nešto manju platu ima i sadašnji prvi čovek V.novosti", a tiraž sve manji i manji. I gubici nesmanjeni.I niko nije kriv. Zašto bi u Politici bilo drugačije. To su mediji koji podržavaju aktuelnu vlast, a vlast ume da se zahvali za toliku poslušnost i ulizivanje.I ne dira čelne ličnosti koji samo na prvi pogled imaju više od ministara i političara. Dok se ne pokaže koliko su funkcioneri dobri i na osnovu "ostalih zasluga" u vreme svog mandata, što obično čuje kada mandati prođu...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси