Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Олигарси нас преварили за Вечерње новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

10. 10. 2015.

Извор: Курир

Олигарси нас преварили за Вечерње новости

Бодо Хомбах, бивши специјални координатор Пакта стабилности, у интервјуу за немачки недељник Хоризонт пребацио је некадашњем српском председнику Борису Тадићу одговорност за, како је нагласио, „торпедирање послова" компаније ВАЦ, која је купила удео Политике и Вечерњих новости у Србији.

Он је изнео уверење да ће српски премијер Александар Вучић довести до краја започети процес полицијске истраге када је реч о куповини медија.

- Борис Тадић, који је једно време на западу важио за носиоца наде, допустио је да у Србији олигарси са одговорним у картелској служби играју заједно како би ВАЦ торпедирали у његовим пословима. Убеђен сам да ће Вучић полицијску истрагу водити до краја и да ће преваранти бити ухапшени - рекао је он и додао да је куповина Новости била неуспех. 

На питање да ли је јак ангажман ВАЦ у источној Европи био грешка, Хомбах је рекао да је тамо у сваком случају зарађен новац и оценио да је „скупи дебакл настао у Србији поступцима преваре“.

Подсећамо да је бизнисмен Милан Беко за рачун „Ваца“ 2006. купио 62,4 одсто удела у Вечерњим новостима. Он је „Вацу“ требало да уступи акције чим Комисија за заштиту конкуренције да сагласност за преузимање. До тога никад није дошло тако да „Вац“ није постао власник Вечерњих новости, а Бекове фирме нису Немцима вратиле новац.

И тај статус кво траје до данас. 

У међувремену, Беку је Комисија за хартије од вредности још 2011. године наложила да да понуду за преузимање преосталих акција Новости или да прода власнички удео већи од 25 одсто акција.

Комисија је увела и привремену меру којом је ограничила управљачка права Бековим фирмама на 25 одсто укупних управљачких гласова, које ће важити до момента објављивања понуде за преузимање мањинског пакета или до продаје акција. Ни ту се није мрднуло с мртве тачке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси