Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Да ли је бескрупулозно извештавање о самоубиству твоја новинарска мисија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

21. 01. 2022.

Аутор: Ан Мари Алвес Ћурчић, новинар Извор: УНС

Да ли је бескрупулозно извештавање о самоубиству твоја новинарска мисија?

Обраћам се теби, драги/а колега/колегинице, у нади да ми нећеш замерити што ти не персирам. Није то одсуство кућног васпитања - не персирам ти јер те доживљавам као члана својеврсне проширене породице са којом већ четврт века делим овај грки новинарски хлеб.

Обраћам ти се у нади да ћеш коначно разумети зашто упорно покушавам да допрем до тебе не би ли коначно заиста схватио/ла колику одговорност имаш као делатник који би требало да штити интерес јавности, посебно када извештаваш о тако озбиљним и осетљивим темама као што је феномен самоубиства.

Обраћам ти се и у нади да ћеш, читајући ове редове, бар на тренутак застати и запитати се - зашто ово радим, да ли сам о томе маштао/ла када сам први пут крочио/ла у новинарску редакцију, да ли заиста у овом што пишем, на начин на који то чиним, видим своју животну, своју професионалну мисију…?

 Због свих нас који смо изгубили неког од суицида, због свих нас који се носимо са психолошким изазовима, морам да ти поново скренем пажњу на следеће - твоје речи повређују. Твоје речи стигматизују. Твоје речи ревиктимизују. Твоје речи ретрауматизују. Твоје речи могу бити кобни окидач да неко ко пати себи науди. Твоје речи. Твоји наслови. Твоје фотографије. Твоје свесно пропуштене прилике да покажеш елементарну људскост, када већ не можеш или не желиш да се држиш етичких кодекса струке којом се бавимо.

Не могу а да те не питам да ли би на исти начин писао/ла о неком ко ти је близак, кога волиш? Да ли би тако писао/ла или желео/ла да се не дај Боже тако пише о твојој мајци, оцу, брату, сестри, пријатељу, пријатељици…? Да ли би ти било ок да ти колеге опседају дом у тренутку када си располућен, распамећен од бола…? Да ли би прихватио њихова правдања да им је то посао, да се то од њих тражи, да то људи воле да читају? Заиста, да ли би?

Знаш ли да када описујеш начин на који је неко себи одузео живот стављаш у огроман ризик оне који се носе са суицидним мислима? Знаш ли да сваким тим насловом, сваким тим текстом дубоко повређујеш ближње преминулих од суицида? Да ли си свестан/свесна тога?

Шта је потребно да као твоја колегиница и родитељ који је искусио ту непојмљиву трагедију учиним да бих те навела да преиспиташ своје поступке, да кажеш “НЕ” том лешинарском извештавању, да искористиш моћ својих речи у стварању друштва у којем ће медији бити једни од кључних савезника у превенцији самоубиства, промовисању важности бриге о менталном здрављу?

Колико су “тешки” ти кликбејт наслови, да ли заиста опстанак на тржишту медија за који радиш искључиво зависи од тог беспризорног начина извештавања? Колико то кошта та суза, тај крик људи који пате? Да ли заиста немаш проблем да будеш саучесник у свему томе?

Желим да верујем да су промене могуће, да као новинари имамо довољно воље и снаге да повучемо ту црвену линију преко које се не може. Јер, #VAŽNOJE, како за тебе, тако и за сваког од нас јер брига, заштита, унапређење менталног здравља није само ствар појединца, већ друштва у целини. Није ли јавно здравље од највишег интереса сваког друштва? Ако не ми, ко ће бранити интересе грађанки и грађана који чине то исто друштво? На нама је да мењамо наратив, на нама је да преузмемо одговорност, али пре свега, на нама је да будемо људи.

Ан Мари Алвес Ћурчић, новинар

Коментари (2)

Остави коментар
пет

21.01.

2022.

Pravda [нерегистровани] у 21:50

Ravnoteža

Odličan, iskren komentar. Nažalost, taj jezik ne razumeju primitivci koji nisu kolege novinari, zato što rade u kontejnerima a ne u medijima. Njihov proizvod nisu novine, već zagađena hartija koja leluja na kioscima i širi goru zarazu od kovida - mržnju. Njima nema pomoći. Shvatiće šta su radili kada se jednog jutra probude kao podvodna stvorenja koja se hrane uginulim ribama. Tek toliko da uzmu nazad ono što su godinama emitovali na svojim televizijama i na zagađenoj hartiji. Ravnoteža

Одговори
пет

21.01.

2022.

Живорад [нерегистровани] у 16:13

Стевановић

Нешто је у новинарству земље што се зове Србија одавно труло. Застаните испред било којег киоска погледајте који се листови одмах распродају. Списак је подужи. Наднаслови и наслови слични су као јаје јајету. Убиства, силовања, извештавања о дешавањима из туђих спаваћих соба. Једна сензација стиже другу. Читаоци као да су су гладни таквих сазнања, грозоте... "Новинари" пишу, уредници текстовима дају зелено светло. Хоће ли се овоме стати већ једном на пут? Писање колегинице Ан Мари Алвес Ћурчић хришћански опомиње.
И за крај да додам - будимо људи, будимо новинари. Пред нама су судије (наши читаоци), законске одредбе и Кодекс новинара.





Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси