Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Питали сте УНС: Како до неисплаћене пензије из СФРЈ? Колико камера за пропознавање лица има Београд?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

14. 12. 2020.

Аутор: Ж. С. Извор: УНС

Питали сте УНС: Како до неисплаћене пензије из СФРЈ? Колико камера за пропознавање лица има Београд?

За рубрику „Грађани траже да новинари питају“ Удружење новинара Србије (УНС) добило је низ питања на које чекамо одговоре.

Да бисмо сазнали како грађани Србије који су наследници могу да остваре право на надокнаду неисплаћених пензија из републике бивше СФРЈ до сада смо се обратили Хрватском заводу за мировинско осигурање, Фонду ПИО Србије и Заводу за социјално осигурање Србије који су нас упутили на Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања од ког чекамо одговор.

„Коме да се обратим за неисплаћене пензије из Хрватске за мог оца који је био пензионер СФРЈ? Пензионисан је у време док смо живели у Републици Хрватској 1965. године, а у Србију смо се преселили 1968. где је он наставио са примањем пензије. Међутим, 1992. године добио је решење да ће се његова пензија исплаћивати у Србији. Отац је до своје смрти, 1998. године, примао такозвану 'помоћ' уместо пензије и она је износила тек једну петину од укупне вредности“, наведено је у обраћању УНС-у.

УНС су, како би се обратио надлежнима, питали и са колико камера за препознавање лица располаже Београд, као и да ли је до сада премашен број од најављених 1.000 камера за ту сврху.

„Како оне функционишу, да ли се снимак грађана аутоматски брише након одређеног времена или потенцијално заувек остаје у градским архивима? Колико су те камере унапредиле рад српске полиције и у којој мери полицајци зависе од те технологије? Колико је било случајева да је она коришћена у истрагама?“.

УНС је на ова питања тражио одговор од Министарства унутрашњих послова Србије.

Одговоре надлежних на сва питања која добијемо објавићемо у рубрици „Грађани траже да новинари питају“.

Своја питања можете послати на мејл: zikica.stevanovic@uns.rs.

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси