Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Адриа медиа групa: КРИК говори о професионализму других газећи основе новинарске професије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

19. 04. 2021.

Извор: Adria Media Group

Адриа медиа групa: КРИК говори о професионализму других газећи основе новинарске професије

Поштоване колеге,

Портал Raskrikavanje.rs је објавио 7. априла текст под насловом „На насловницама пет новина близу 1.200 лажних и неутемељених вести у 2020. години“ ауторки Марије Вучић, Милице Љубичић и Весне Радојевић. У том тексту помиње се и издање компаније Adria Media Group дневни лист Курир, за који се тврди да је објавио, цитирамо: „163 лажних, манипулативних и неутемељених вести“. У тексту се тврди да су „у анализу ушле све оне вести за које смо провером утврдили или да су чиста лаж, или су неутемељене тј. без икаквих аргумената за тврдње, или на неки други начин манипулативне“.

Између осталог, у тој анализи Куриру се замера да је, цитирамо: „Вучићева успешна политика осликана кроз сарадњу са Путином, од кога Србија купује тенкове и јача војску. Челично пријатељство председник гаји и са „братом Си“, који је из Кине послао медицинску опрему, респираторе и стручњаке за српске болнице. Курир није пропустио ни да објави да је 500 милиона Кинеза видело тренутак када је Вучић најавио ванредно стање у Србији и затражио помоћ „браће Кинеза“, наводи се у тексту Раскрикавања. Даље, Куриру се замера и да је „подједнако позитивно извештавао о председниковим посетама институцијама, градилиштима и важним догађајима“.

И то је скоро све, што се тиче Курира. Нигде анализе спорних текстова, насловних страна, наводно лажних или неутемељених вести. Пошто нисмо нашли линк ка самој анализи на сајту Raskrikavanje.rs, упутили смо мејл редакцији овог портала, са молбом да нам проследе комплетну документацију на основу које су донесене овакве оцене на увид, али никакав одговор нисмо добили. После неколико дана смо поновили мејл са истом молбом и поново нисмо добили никакав одговор. Да нам новинари и уредници КРИК-а и Раскрикавања не одговарају, већ смо навикли. Питали смо их и пре извесног времена да прокоментаришу наводе у јавности да је Вељко Беливук упућивао саговорнике на њих. Ни тада нам нису ништа одговорили. Али када је текст изашао, оптужили су нас да им угрожавамо безбедност и водимо хајку против њих.

Сада се обраћамо вама, као највећим и најзначајнијим новинарским удружењима у земљи, са неколико питања:

- Да ли неко ко је јавно прозван да је објавио неутемељене и лажне вести има право да види анализу и аргументацију на основу које се то тврди? И да, на том основу, уколико има основа, нешто у будућности поправи или да објасни неке ствари или да оспори оно што сматра да је неосновано? Или мора да верује на реч Раскрикавању (КРИК-у) и да се не усуди да доведе у сумњу њихову реч?

- Да ли имамо право да јавно објавимо да Раскрикавање (КРИК) не жели да нам омогући увид у анализу у којој се евалуира наше издање, а на основу које је, како наводе, настао текст који су јавно објавили?

- Да ли кршимо Кодекс ако пренесемо вест са неког догађаја на којем учествује председник државе или неки други званичник? Сме ли се пренети шта је том приликом јавно рекао?

Индикативна је и чињеница да смо успоставили професионалну комуникацију са организацијама Raskrinkavanje.ba и Raskrinkavanje.me, које се баве fact checkingom у региону, док са истом организацијом која ради у Србији то није било могуће, јер нам не одговарају ни на мејлове ни на позиве.

Сматрамо да КРИК даје себи за право да говори о професионализму других, у исто време газећи основе новинарске професије. Из споменуте објаве на њиховом порталу чини се да не би смели да преносимо ништа што се њима не свиђа.

Ми верујемо да све, па и актуелна ситуација, може да се реши дијалогом, под условом да постоји воља. Овде је очигледно да се наша медијска кућа игнорише, што довољно говори о намери с којом се редовно пласирају паушалне и неутемељене оптужбе на наш рачун.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси