Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Југослав Томић, Радио 016: У Лесковцу милиoни медијима блиским власти и вишегодишњој блокади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

24. 07. 2020.

Аутор: Југослав Томић

Југослав Томић, Радио 016: У Лесковцу милиoни медијима блиским власти и вишегодишњој блокади

Удружењу новинара Србије писмом се обратио Југослав Томић, директор Радија 016 из Лесковца, поводом расподеле новца на конкурсу за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја у том граду. Писмо преносимо у целости.

Поштоване колеге,

Сматрам се обавезним да вас упознам како се манипулише са парама пореских обвезника Лесковца у оквиру реализације Конкурса за медије у 2020. години.

Ове године из Градског буџета медијима су подељена укупно 30 милиона динара, и чак трећина средстава, или 9,8 милиона динара, припало је Телевизији Лесковац, која је од прошле године у власништву Радојице Милосављевића, крушевачког бизнисмена, блиског Српској напредној странци, који и даље купује телевизије у Србији, највероватније за рачун ове странке.

Градска управа Града Лесковца – Одељење за друштвене делатности и локални развој, чији је шеф Саша Младеновић је, у расписаном Јавном конкурсу за ову годину променила садржај Конкурса у односу на прошлогодишњи. У делу у коме се максимални износ који се може одобрити по једном пројекту повећава се од прошлогодишњих 5 на 10 милиона динара, таман колико је ТВ Лесковац, променивши у међувремену власника, добила ове године. Провидно, нема шта.

Друга по висини добијених средстава је Телевизија К-1 доо Лесковац са износом од 4,5 милиона динара, годинама блиска Српској напредној странци. И ништа ту не би било необично, јер ова телевизија годинама добија милионске износе, да њен рачун није у блокади већ 6-7 година, што се лако може проверити преко Народне банке Србије. Преко 30 милиона динара у задњих неколико година је додељено овој телевизији. Питање за одговорне, како је то могуће?

И још један парадокс. Нишким медијима, наравно блиским властима, и ове, као и ранијих година, додељена су знатна средства грађана Лесковца. Тако је ове године њима подељено, ни мање ни више, него 2,6 милиона динара. И то није све. Једној телевизији у Врању подељено је 400.000 динара, која се у Лесковцу и не види, а Предузећу за производњу и промет рачунарске опреме из Београда – 200.000 динара.

Интересантно је да је комисија и ове године радила у истом саставу као и прошле године, што сигурно није случајно, иако је било и других предлога разних новинарских и медијских удружења за чланове комисије.

И још нешто, Лесковац је једини град у Србији коме су, по одлуци Управног суда у Нишу, поништена решења за избор медијских пројеката који ће бити суфинансирани из буџета града за 2015. и 2016. годину, и плаћени огромни судски трошкови, а и решење за 2017. годину је у судском процесу. Највероватније ће и решење за 2020. годину имати исту судбину, јер је Радио „016“ ових дана поднео тужбу Управном суду у Нишу, наравно, због низа неправилности у реализацији конкурса које се понављају из године у годину.

Иза свега горе наведеног лично стоји градоначелник Лесковца Горан Цветановићјош од 2014. године, од када је и почело пројектно суфинансирање медија у Србији, и послушни шефови Градске управе – Одељења за друштвене делатности и локални развој. Он се за све пита, о свему одлучује, па су неки ранији чланови комисија говорили, како од градоначелника добијају спискове медија и износе који они „морају“ да добију.

За ових седам година од када се медијима у Лесковцу средства из буџета града додељују путем конкурса, за ове намене утрошено је 120 милиона динара или око милион евра.

Сматрамо да градоначелник Лесковца и шефови Градске управе Града Лесковца треба да сносе одговорност за све неправилности и пропусте при реализацији ових конкурса? Кад – тад.                                                                                                                   

Директор Радија „016” Југослав Томић

Коментари (5)

Остави коментар
уто

04.08.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 07:44

Sta se dogadja

U ovom slucaju je sve jasno to svi u Leskovcu znajue. Zbog Jugoslava i njemu slicnim smo tu gde smo.

Одговори
уто

28.07.

2020.

Jugoslav [нерегистровани] у 09:49

Re:

Postovana Ljilja,
Radio "016" je i dalje u 100% mom vlasništvu, kao i ovih 27 godina postojanja.
Bio sam član Saveza komunista dugo godina i time se i dan danas ponosim. Od tada do danas nisam bio član ni jedne stranke.
Nikada u životu nisam obavljao profesionalno ni jednu državnu ili partijsku funkciju, ali sam zato volonterski obavljao mnoge društvene poslove.
S poštovanjem i ubuduće malo više istine!
Pozdrav

Одговори
уто

28.07.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 08:57

NIJE NEGO

Ljiljo, nemoj tako o Jugoslavu, jer je njegov Radio 016 bio jedna od prvih privatnih radio stanica u Srbiji i vrlo je slušan i danas. A zar je bitnije to da je Juga u penziji od činjenice da se oko medijskih konkursa u Leskovcu godinama vršlja, a da on kroz upravne sporove dokazuje da je u pravu.Zato je Juga i koristan što ovako uporno reaguje štiteći interese ne samo svog radia, već i drugih medija , kao i interese građana iz čijih se dzepova uzimaju pare...Inače, Ljiljo, nisam siguran da živiš u Nišu i da nisi jedna od neposredno i direktno zainteresovanih za parče leskovačkog medijskog kolača.

Одговори
пон

27.07.

2020.

anonymousJugoslav [нерегистровани] у 20:36

Re:

Poštovana Ljiljo, i dalje sam 100% vlasnik Radija 016 što se lako može proveriti.
Bio sam član SKJ čime se i danas ponosim.Nikada ni jednu jedinu profesionalnu funkciju nisam obavljao.ali mnoge volonterske.Ako si leskovčanka bilo bi ti poznato. Ali...
Pozdrav i ubuduće malo više istine.

Одговори
пон

27.07.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 10:28

Ljilja

Koliko ja znam ovaj copvek je vec 5-6 godina u penziji, a Radio 016 je prodao. Cemu ovo zamesateljstvo.Molim UNS da nas ne zamara i zavarava ovom ''leskovackom ambicijom'' tj. zalom za proslim vremenima kada je u vreme OO SK vedrio i oblacio u Leskovcu. Hvala na prostoru. Pozdrav od Ljilje Leskovcanke koja zivi u Nisu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси