Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Мали и Ивица Којић штитили Богићевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

18. 11. 2015.

Аутор: Славица Томчић Извор: Курир

Мали и Ивица Којић штитили Богићевића

Поред Синише Малог као саветника првог потпредседника Владе Александра Вучића, фирмама из концерна „Фармаком МБ" Мирослава Богићевића главну заштиту од поверилаца је током 2013. пружао и Ивица Којић, тадашњи државни секретар у Министарству финансија и привреде, а сада шеф кабинета премијера, објавио је лист Данас.

 

Подаци до којих је дошао тај лист, али и Курир, показују да су ова двојица државних службеника најпре захтевала од свих банака код којих се Богићевић задужио, као домаћих тако и страних, да не блокирају рачуне његових предузећа ради наплате потраживања.

Потом су му обезбедили и ново задуживање од пет милиона евра код приватне фирме, упркос томе што кредите банкама није плаћао, о чему је Курир раније писао.

Акција спасавања

Наиме, електронска преписка из априла 2013. показује да је Којић као представник Министарства финансија и привреде позвао представнике банака на састанак на којем је једина тема била пословање „Фармакома“.

- Састанак је водио Којић, а присуствовали су Мали, представници свих банака, али и Мирослав Богићевић са својим консултантима. Којић и Мали су у име државе недвосмислено подржали Богићевића и од банака изричито тражили да не блокирају „Фармаком“ и да имају стрпљења јер ће „држава наћи начин да не дозволи да се овај пожар прошири" - тврди извор Курира који је присуствовао састанку у Министарству финансија.

Упумпавање милиона

Он наводи да Којић и Мали нису пружили никакав доказ тога на који начин ће држава решити проблем Богићевићевих дуговања, па су одмах након састанка две стране банке блокирале „Фармаком“, а за кратко време блокада се нагомилала на више од 20 милиона евра. Од тог тренутка Мали у име државе план спасавања Богићевићеве фирме усмерава према државним банкама, на које је утицао да већ блокираном „Фармакому“ допусте да се додатно задужи код фирме „Медиоланум инвест“ за пет милиона евра, ради финансирања производње Млекаре Шабац и рудника „Леце“.

О томе сведочи мејл од 26. јуна 2013. који је Мали упутио државним повериоцима, али и записници са седнице Одбора поверилаца „Фармакома“ од 2. јула 2013, о чему је Курир раније писао. Објавили смо и да је УО Привредне банке Београда, под притиском државе, у марту 2013. направио план наплате дугова од свих поверилаца, осим од „Фармакома", тако да банка није могла да активира хипотеке на Богићевићев рудник. У том плану пише да ће наплата потраживања од „Фармакома“ бити усклађена с генералном стратегијом државе према том клијенту, а која никад није донета, па је ПББ завршио у стечају.

Пробио сам лед за друге фирме

Богићевић негира да је био под заштитом државе

- Састанак у Министарству финансија је организован да се с банкама направи договор да не притискају моју и још три велике фирме, већ да нам омогуће да три или шест месеци не враћамо кредите. Први састанак је организован за „Фармаком", да као најбоља фирма пробије лед за ове остале. То је од мене тражио Ивица Којић, каже Богићевић за Курир.

Гнусне лажи

Држава му чува леђа, а он опањкава конкуренте

Докази који потврђују да је Богићевић био под директном заштитом државе бацају друго светло на његове лажне тврдње да га је власник Курира Александар Родић рекетирао са милион евра како би му препустио посао са ВАЦ у вези с куповином „Политике". О бесмислености такве изјаве говори и податак да наводно рекетирање Богићевић 2013. није пријавио надлежнима, већ Микију Антонијевићу, за кога се у медијима тврдило да је сарадник директора полиције Милорада Вељовића, али не постоји доказ да је он уопште био запослен у МУП.

Мали и Којић без коментара

Завера ћутања

Синиша Мали и Ивица Којић јуче нису одговарали на позиве и СМС поруке из Курира у вези са заштитом Богићевића. Из Министарства финансија ни после недељу дана нисмо добили записник од 16. априла 2013, са састанка с банкарима у вези с пословањем „Фармакома".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси