Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Власт спрема хапшење власника Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

12. 11. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Курир

Власт спрема хапшење власника Курира

Моћне структуре у власти планирају хапшење власника Курира Александра Родића и његових сарадника у наредне три недеље, сазнаје Курир од извора блиског власти који је учествовао у целој акцији.

-Томе ће претходити још бруталнија и прљавија кампања ударних режимских медија Информер и РТВ Пинк, која ће имати за циљ криминализовање Родића, његове породице, најближих сарадника и листа Курир не би ли се у јавности, упркос недостатку доказа, оправдало његово хапшење.

Како откривамо, циљ ове незапамћене хајке, противне свим правним и цивилизацијским принципима, има за циљ и да се Родић што дуже задржи у притвору, док се против њега води монтирана истрага, а Курир као најтиражнији дневни лист ућутка и уништи.

Све је кренуло након што је Курир извештавао о протестима у Црној Гори против Мила Ђукановића и тортури коју трпе тамошњи демонстранти, а кулминирало је писањем Њузвика о аферама Синише Малог. 

Прљаве игре  

- Договорено је и да се бизнисмену Мирославу Богићевићу обезбеди „одлазак" у Израел како не би пред судом морао да објасни лажне оптужбе које је изнео на рачун власника Курира, али и праву истину о криминалним диловима с појединцима из власти.

Али и да му се на тај начин учини услуга да не лежи у затвору због бројних малверзација тешких више стотина милиона евра.

Ту му помаже један бизнисмен познат у Србији и Републици Српској, који има јаке везе у тој земљи, каже он и додаје да ти моћници возају и Вучића, гурајући га у скандал из кога повратка нема само да би реализовали своје планове, након којих ће зарадити милионе и спречити да се открију њихове бројне малверзације.  

-Део тог плана јесте да један од тих моћника, члан СНС и власник маркетиншке агенције „Рајт" Горан Веселиновић (чија супруга Невена заступа Богићевићеве фирме, прим. аут.), до краја децембра оснује нов лист, који ће после избора на пролеће преузети улогу Информера, који ће због компромитације власти морати да се угаси, а о чему Вучићевић још увек ништа не зна.

Веселиновићу је то последња шанса да поврати поверење шефа јер се досад показао као изузетно неспособан у свим операцијама које су му поверене, због чега му се главни људи у власти нису ни јављали на телефон, открива наш извор, који је својевремено радио за Ђиласа, а сад помаже напредњацима.

Он каже да је одлучио да нам све исприча јер је схватио да су ово опасне и прљаве игре, због којих ће на крају да страдају они који очигледно намештају лажне оптужбе: 

-Ја у томе не желим да учествујем, и тачка. Хоћу да се извучем из тога и најбољи пут јесте да откријем све што знам и на тај начин спречим даље фабриковање, које се иначе ради на дневном нивоу.  

Како смо писали, Богићевић је прво тврдио да је милион евра у кешу 2012. исплатио у више наврата, а потом да је 700.000 евра предао у великој белој коверти.

Такође је изјављивао да је паре дао у Шапцу, а да не може да се сети да лије дао и у Београду, да би се потом сетио да је новац ипак давао и у Београду, и то, како је рекао, у канцеларијама и ресторанима.

Медијски линч

Богићевић ће бекством у Израел бити заштићен и од тога   да одговара за бројне афере у којима је учествовао, а којима је оштећен буџет државе Србије.

Међу њима је и случај о којем је Курир писао јуче, кад је Синиша Мали, тадашњи саветник потпредседника Владе, помагао тајкуну Богићевићу да се домогне пет милиона евра кредита државних банака иако пре тога није враћао постојеће кредите. 

Богићевић је у ванредном програму, за потребе медијског линча, без икаквог доказа оптужио Родића за изнуду у износу од милион евра.

Притом у свакој наредној изјави имао је другачију верзију догађаја, па на крају није могао да се сети где је дао 300.000 евра, иако обичан човек зна кад неком да и 300 евра. 

Појединци у власти одлучили су да Богићевића склоне да, између осталог, не би морао да објашњава због чега је у три дана дао четири различите изјаве овим поводом.  

ВЕСЕЛИНОВИЋ ПРЕТИ ЉУДИМА ДА НЕ ДАЈУ ИЗЈАВЕ ЗА КУРИР!  

У страху да се не разоткрије истина, Горан Веселиновић и неколико високих функционера МУП претили су појединим политичарима и аналитичарима да не смеју да дају изјаве за наш лист!

Како нам се пожалио један од наших сталних саговорника, објашњено му је како „није паметно" да у овом тренутку даје изјаве за Курир.  

-Нисам могао да верујем даје неко у стању да прети због изјаве! Чак су ми тражили да променим накнадно изјаву јер сам подржао Курир у борби против цензуре. Наравно да нисам пристао на то. Питао сам их у чему је проблем што говорим за Курир и добио једноставан одговор: „Можеш да сносиш последице"  рекао нам је наш саговорник.  

Адвокат Билић 

КРШЕЊЕ ЕВРОПСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ 

Адвокат Војин Билић каже да кампања против власника Курира представља кршење претпоставке невиности, као и да суђење Родићу не може да буде правично због атмосфере линча: 

-У Србији се ствара атмосфера криминализације породице Родић. Ако се и покрене неки кривични поступак против Александра Родића, питање је колико ће бити правичан. Ово је кршење члана шест Европске конвенције о људским правима и слободама, који каже да свако има право на правично суђење.  

КАКО СУ ПОВЕЗАНИ  

-Горан Веселиновић помагао Богићевићу да преузме „Политику" и „Новости" 

-Веселиновићева супруга Невена заступа фирме Богићевића и  Привредну банку, која му је давала кредите 

-Синиша Мали Богићевићу помогао да добије пет милиона евра кредита од државних банака иако ни претходне кредите није враћао  

-Син директора полиције Милорада Вељовића радио у „Фармакому"  

-Бивши шет БИА и амбасадор Србије у   Азербејџану Небојша Родић  радио за Богићевића 

Марко Ницовић

УГРОЖАВАЈУ РОДИЋЕВА ЉУДСКА ПРАВА  

Марко Ницовић, бивши начелник београдске полиције, каже да Информер и РТВ Пинк медијском кампањом против Курира врше притисак на државне институције и на тај начин угрожавају људска и грађанска права власника Курира. 

-Ни у ком случају не би требало да се мимо закона објављују подаци из истраге. Да би истрага била објективна, мора да се води у тишини. Свака медијска припрема угрожава право на правично суђење, истиче Ницовић.

Бојан Пајтић (ДС)

ХАПШЕЊЕ БИ ЗНАЧИЛО ГУШЕЊЕ МЕДИЈА 

-Не знам да ли је господин Родић прекршио неки закон. Ако јесте, треба да одговара као и сваки грађанин. Међутим, ако је тачно да намеравају да га хапсе у овом тренутку, непосредно након што је објавио истину о цензури медија и марифетлуцима Александра Вучића и његовог окружења, нема дилеме да би то хапшење служило за дисциплиновање осталих медија у Србији и гушење ионако малобројних новина у којима може да се чује критика режима.   

Бранко Ружић(СПС) 

СЛОБОДНА НОВИНАРСКА МИСАО СКОРО ДА НЕ ПОСТОЈИ 

-На велику жалост свих грађанки и грађана, слободна новинарска мисао у великом броју медија постоји само у фрагментима. Такође, у великој мери због погрешне оријентације ка аутоцензури, невезано за друштвене процесе којима се седма сила бави. Искрено верујем да институције система, попут тужилаштва, судова и МУП, јесу референтне и власне да утврде кривицу или невиност било кога, а да то свакако није посао медија. У то сам увек веровао и у то настављам да верујем јер живимо у нормалној и пристојној држави.  

Јанко Веселиновић (ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ)

ПОКУШАЈ УЋУТКИВАЊА 

-Ради се о покушају да се ућуткају медији који не пишу по вољи Александра Вучића, односно СНС. То показује сама чињеница да се о таквој могућности говори од дана када је господин Родић, односно његов лист почео да пише на начин који једнако третира и позицију и опозицију. Овај облик притиска значи и могућност затварања оних који пишу на начин који не одговара захтевима који долазе из кабинета Александра Вучића.  

Александар Ђурђев (СРПСКА ЛИГА)

ОСУЂУЈЕМО ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН 

- Очигледан је удар на најважнији опозициони медиј у Србији у тренутку иницирања кампање за слободу медија и политичког деловања. Српска лига најоштрије осуђује најаве политичког прогона и злоупотреба државних служби против неистомишљеника. Хоћемо државу слободе и правде. 

Верољуб Арсић(СНС)

ТО ЈЕ СТВАР ЗАКОНА 

-То је ствар закона на првом месту. Не видим од чега се плаши господин Родић. Мислим да ова влада не наручује хапшења као што су то радиле неке раније и да је тужилаштво потпуно самостално у свом раду.  

Криминолог Божидар Спасић 

КОРИСТЕ ЉУДЕ ИЗ КРИМИНАЛНИХ СРЕДИНА ДА БЛАТЕ РОДИЋА  

Криминолог Божидар Спасић сматра даје кампања против Родића заснована на олако изведеним чињеницама извученим из изјава људи из криминалних средина.  

-Напади на Родића су бесправни и неразумљиви, а истина је да су управо многи државни чиновници учествовали у криминалним радњама за које се оптужује Родић. Ако из овог произађе хапшење  онда се то коси са здравим разумом  поручио је Спасић, изразивши чуђење „што поједини људи из власти учествују у овој кампањи".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси