Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка поводом текста Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе" (2014)

19. 04. 2014.

Аутор: Басара Извор: Данас

Филозофија трећег метка

Надалеко је чувена Љиља Смајловићка по ненадмашној способности да разноразне пасјалуке и дубаре пласира у јавност на сахарински сладак, друштвено-прихватљив (и пожељан) начин. Даш, рецимо, Смајловићки Месалину, она је пропусти кроз ворд и ето ти очас посла Мајке Терезе. Такав таленат је, разумљиво, у свакој алотропској модификацији политичке Србије на великој цени.

То је, међутим, цена коју је (за сада) лако не платити једноставним нечитањем новина које Смајловићка уређује. Што ја углавном и чиним. Али, да будем искрен, некако на силу. Инерција! Моћ некадашње навучености на Политику! Мами ме на трафици заглавље „најстаријег дневног листа на Балкану“. Повремено поклекнем, па купим Политику, као што сам то учинио јуче, на Велики петак.

Кад тамо, у рубрици „Погледи“, подугачак Смајловићкин текст. Ускршња посланица? Ма јок. Полемика! Узела Смајловићка да брани некаквог Иштвана Каића од другосрбијанског остракизма. В чјом дјело? Речени Каић објавио у Политици текст „Трећи метак Бранке Прпе“, који - да не буде забуне - нисам читао јер се држим принципа да игноришем уратке засноване на теоријама завере. Није, ипак, да немам појма о чему се у инкриминисаном тексту ради јер сам прочитао текстреакцију Мише Васића на сајту Аутономије.

Мање због знатижеље, више због Васићевог врцавог стила. Који се Смајловићки, заточници породичних вредности и уредници „породичних новина“, никако не свиђа. Није Миша једини. И Гордана Суша се - њен текст сам читао - замерила Смајловићки због инсинуације да навраћа воду на Оверлордову воденицу. Ако је то тачно, Оверлорд има све разлоге да се дебело забрине јер је вишеструка прва дама најстаријег дневног листа вактиле навраћала воду и на Коштуничину воденицу, па видимо како је воденичар прошао.

За разлику од Смајловићке, која увек добро прође. Е сад, уместо да пресавије табак и да рашчисти рачуне са Васићем, Сушом и још некима са јавне сцене за које постоји оправдана сумња да са Смајловићком не деле високо мишљење које глодурка има о себи, Смајловићка се - предвидиво - ставила на браник људских права и слобода. Завапила је да горепоменути намеравају да екскомуницирају (одакле?) „младог филозофа“ Каића. Ваистину нечувено, ако имамо на уму да је и Витгенштајн писао о трећим мецима и та писанија објављивао у Ноје Фраје Пресе. Што се Политике тиче - децидирана је глодурка - она ће наставити да објављује различите ставове, па и оне који ће шокирати и припаднике разних идеолошких вера и система мишљења. Ништа не сме бити препрека дијалогу, кличе Љиља!

Политика је - наставља да кличе - „оно парче слободне територије које данас штитимо овде, у Политици“. Да ли је баш случај удесио да се ноћ уочи Великог петка машим за књигу Беле Хамваша и да прва реченица коју прочитам буде следећа, наводим по сећању: Пропаст Европе почела је у моменту када је религију хришћанства потиснула религија малограђанства.

Остали текстови из преписке налазе се овде.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

23.04.

2014.

todor [нерегистровани] у 19:50

vratimo se korenima

ne volim basaru, mislim kao novinara, cek jel on novinar?valjda, pise za danas...
kao knjizevnika mislim nece ga pamtiti kao andrica pokoljenjima, ali meni leži...najviše mi se dopadao kao mabasadro-kazali mi neki da je poveo neke drugare, o svom trosku a ne narodnom-dryavnom, d bi imao s kim da prozbori koju čašicu...
ali, ova polemika je dokaz da on , za razliku od mnogih nas, shvata...
i odakle pravo rukovopdtsvu UNS da zloupotrebljava NAŠE glasilo, sajt Udruženja da gospodja "koja-zna-a-znaju-i-ostali" kako je došla na čelo nekada ugldne organizacije tu polemiše...Tošto je ona na čelu" najstarojeg-lista-na -balkanu" sve govori- o nama srpskim novinarima
baš kao i polemika oko trećeg metka branke prpe...svi znamo ko je bio slavko ćuruvija, svi znamo ko je bio veran matić...ček otkud on u ovoj priči...
iz istog razloga kao i smajlovićka...

Одговори
уто

22.04.

2014.

PREVARENI,PONIŽENI,OSRAMOĆENI KOMENTATOR [нерегистровани] у 12:05

AKO JE ZA VAJDU DOSTA JE BILO

Mnogo godina imam.Svašta sam u životu doživljavao i preživljavao.I svašta bio.I ovan i ovca i magarac i volina i som,ko zna koliko puta.Ko me sve,za života nije vukao za nos.Ali,hvala Bogu,sve biva pa prođe,čuknem se u glavu,skopčam da nešto ne "štima".Bivam neko vreme ljut,pa prođe.Oprostim i sebi i svetu.Život teče dalje.
E,ovo što mi je mesecima "radilo" Udruženje novinara Srbije svojim " Vestima iz medija ",to neću oprostiti,sigurno,dok sam živ.Naravno,i na žalost-sebi.Za toliko nisam nečastan.I sam znam da UNS tu ništa nije kriv.Ko me je terao da čitam " Vesti iz medija ".A tamo,malo,malo pa tekst "da te Bog sačuva ".Često sam se pitao da li ti "tekstopisci",uopšte i koriste sva slova iz azbuke(šta znam svakojake mode danas ima),znaju li ti ljudi štogod o dostojanstvu i elementarnim načelima pristojnog ponašanja,koje su im granice mržnje i mrzovolje svega oko sebe,zar su toliko nesrećni-do slepila.I dobro,svet je veliki.Ima nas svakojakih.Ali,pitao sam se,danima,zašto tako značajno Udruženje objavljuje te,po meni,nedolične,hajde da kažem, "tekstove".Bezbroj puta sam se snebivao da napišem protestno pismo Udruženju,pa sve odlagao,danas ću,sutra ću,sve velim neće više,prestaće.Kad ono sinoć,pogledam,opet isto.Bljuvotina.Znam kakvi ste ali morao sam ovo da kažem.Bljuvotina,pa kako mi Bog da.
Ama,nešto mi "kvrcnu" u glavu.Kako se ranije toga nisam setio? To Udruženje tera svo vreme "Komendiju",ruga se sa "nama". A ja mesecima ,ovako mator i iznemogao napinjem se iz ptnih žila i to malo mozga što se nije ovih godina isušio,pišem,komentarišem,ispravljam..."krivu Drinu",krsteći se i levom i desnom rukom,ne znajući šta se to događa sa srpskim novinarstvom.A što se manifestacije " pismenosti " tiče,Ako za Boga znate,prestanite,već jednom.I mi i oni,imamo dušu,ma kakva ona bila.A mene žednog preko mutne vode nećete više prevoditi.Ovu moju ispovest i ne morate objavljivati.Važno je da je meni-laknulo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси