Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а 2021. године  |  Директор БИРОДИ-ја позвао Агенцију да повуче тумачење да јавни функционер може бити председник УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а 2021. године

28. 05. 2021.

Извор: УНС

Директор БИРОДИ-ја позвао Агенцију да повуче тумачење да јавни функционер може бити председник УНС-а

Зоран Гавриловић, извршни директор Бироа за друштвена истраживање (БИРОДИ) позвао је данас Агенцију за спречавање корупције да повуче тумачење да јавни функционер може бити председник Удружења новинара Србије (УНС).

„Позивам Агенцију да повуче тумачење у случају УНС-а. Својим тумачењем Агенција даје могућност урушавања интегритета новинарске професија не узимајући у обзир природу ове професије, која се бави држањем одговорном власти“, написао је Зоран Гавриловић на друштвеној мрежи Твитер.

Кандидациона комисија УНС-а је, подсетимо, на основу члана 20. Статута УНС-а одлучила да директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић не може да буде биран за председника УНС-а.

Агенција за спречавање корупције послала обавештење Живојину Ракочевићу у коме наводи да „нема законских сметњи да поред јавне функције директора Дома културе у Грачаници обавља дужност председника УНС-а“.

УНС је, међутим, у реаговању навео да се државна Агенција умешала у изборе у УНС-у пресуђујући ко може да буде кандидат за председника Удружења и тумачећи Статут УНС-а на начин који одговара државном функционеру и бившем члану одбора те агенције Ракочевићу. „Живојин Ракочевић је јавни функционер, што признаје и Агенција, и као такав у односу зависности од државне власти. Државним функционерима и службеницима, били они републички, покрајински или локални, није место на челу УНС-a“, навео је УНС у саопштењу.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

28.05.

2021.

baki [нерегистровани] у 21:52

neće boleti

što ste se uplašili da kulturni rakočević dođe na
čelo UNS

Одговори
пет

28.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 21:47

tumačenje

po vama je i predsednik kućnog saveta javni funkcioner

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси