Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Живојин Ракочевић: У УНС-у нема дијалога, зато се распада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

28. 05. 2021.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Оспорени кандидат за председника Удружења новинара Србије, уочи изборне Скупштине тог струковног удружења

Живојин Ракочевић: У УНС-у нема дијалога, зато се распада

УНС је изгубио минимум способности за дијалог и зато се сада распада.

"Последње седнице Управе обележене су ограничавањем слободе говора и видело се да тако даље не може. Зато је и настала и ова фарса око избора председника која личи на кампању у политичкој странци. Колективна учлањења, каквих није било од Другог светског рата, су пораз слободног удруживања, притисци, позиви, мобилизација, преко шест стотина делегата у доба короне на једном месту… Читаве редакције по директиви долазе у хотел „Југославија“ да реше судбину једне смешне фотеље“.

Тако је новинар и писац Живојин Ракочевић, кандидат за првог човека УНС-а, оценио актуелне сукобе међу деловима руководства и чланства тог струковног удружења, пред изборну Скупштину заказану за суботу, када ће се бирати нови председник.

Друга струја на унутрашњим изборима, окупљена око актуелног председника и кандидата за још један мандат – Владимира Радомировића, оспорила је Ракочевићеву кандидатуру, оценивши је кршењем одредби Статута УНС, по ком он, као истовремено јавни функционер, односно директор Дома културе Грачаница, не може бити биран на чело професионалног удружења.

Мишљење Агенције за борбу против корупције да вршењем те две функције Ракочевић не улази у сукоб интереса, већинска струја није узела у обзир.

Позиција председника професионалног удружења свакако неће угрозити водећу функцију у дому културе, али би функционер државне институције на челу новинарског удружења, итекако значио мешање политике власти у независан рад професионалне асоцијације, па Агенција, као независни државни орган, не би смела да се меша у рад УНС-а, оценили су поједини чланови његовог руководства.

* Да ли се власт на било који начин умешала или се меша у процес избора руководства УНС-а и уопште рад удружења?

– Ја долазим са крајње маргине нашег јавног живота и не припадам престоничким интелектуалцима опште праксе, па то не знам. Сигурно је да медији у власништву породица појединих политичара колективно долазе да гласају, и да су са маргиналним удружењима постигнути договори да се на такав начин легализују преко УНС-а. За април и мај стигло је око 400 пријава за чланство у УНС-у, а у последње две године 340. То нам све говори. Утицај политичког дискурса у деловању видим у нападима на Будимира Ничића, Нина Брајовића и мене јер смо представљени као издајници, сарадници хашких оптуженика и националних интереса. Лакрдија и глупост.

* Како оцењујете рад удружења за време трајања мандата Владимира Радомировића? Шта би се изменило Вашим избором за председника УНС-а?

– Не могу ја да оцењујем Радомировића јер су се он и група око њега директно окомили на личности које не мисле као они. Годину дана није донесена ниједна нормална одлука у УНС-у, нападане су колеге без потребе, осуђиване читаве редакције и изношене осуде и ставови који су изван професије и заштите колега. Што се мене тиче и мог мандата, ствари су потпуно јасне: кандидујем се да би проговориле мале редакције – Слободан Ћирић из Ваљева, Јасмина Стојковић из Грачанице, Јелена Спасић из Београда или Оливера Ковачевић са РТС-а. Они и њихови различити гласови ће бити председници а не ја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси