Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Девет чланова Управе поново критикује руководство УНС-а због колективног учлањивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

25. 05. 2021.

Извор: УНС

Девет чланова Управе поново критикује руководство УНС-а због колективног учлањивања

Група од девет чланова Управе Удружења новинара Србије (УНС), која има укупно 40 чланова, сматра да је врх актуелног руководства УНС-а пред Изборну скупштину која је заказана за 29. мај „спровео незапамћену праксу колективног учлањивања читавих редакција“.

У саопштењу девет чланова Управе УНС-а пита се „шта се то тако драстично променило у УНС-у па се од почетка године за чланство пријавило око 500 људи, од чега је само током априла и маја стигло близу 400 пријава“.

„Оволико медијских радника се не пријави у УНС ни за две, па и три године. Другог објашњења нема – реч је о макијевалистичком приступу у служби победе садашњег председника Владимира Радомировића“, наводи ова група чланова Управе.

Оцењују да „челници УНС-а, користећи позицију моћи и ресурсе организације која припада свима нама, воде изборну кампању налик политичкој борби за власт, очито заборављајући чињеницу да нису политичка странка већ представљају новинарско удружење које мора остати доследно начелима професије – изнад сваке политике“.  

Позвали су Владимира Радомировића да јавно каже „шта је договорио са Зораном Величковићем и остатком ПРОУНС екипе, 23. априла у Прес центру Удружења новинара Србије“.

„Знамо да је након њиховог договора настао прави ’стампедо’ на УНС – пријаве за учлањења стизале су као да је расписана новчана награда за будуће чланове. Знамо и да су ПРОУНС-у заиста обећане неке награде као противуслуга за довођење гласача за Радомировића. Али, не знамо које тачно, колико то кошта и ко ће платити“, каже се у саопштењу.

Позвали су и Вишњу Аранђеловић, чланицу Савета РЕМ-а „да јавности Србије јавно каже да ли је тачно да је за изборне интересе једног дела УНС-а преговарала са представницима медија у Београду и још неким градовима Србије који су у директној надлежности РЕМ-а“.

„Зна ли да је то флагрантни сукоб интереса, злоупотреба положаја и овлашћења и директно наношење велике штете том регулаторном телу, али и Удружењу новинара Србије које ју је на ту функцију предложило?“, питају чланови Управе Вишњу Аранђеловић.

Ова група чланова Управе позвала је и Љиљану Смајловић и Петра Јеремића да „објасне како то чланица Комисије за жалбе Савета за штампу и председница Суда части УНС-а и један менаџер за етику, могу да погазе сваку етику у свом удружењу тако што као потписници кандидатуре Владимира Радомировића одлучују о дисквалификацији његовог противкандидата Живојина Ракочевића“.

Саопштење су потписали: Будимир Ничић, Слободан Ћирић, Јелена Петковић, Јованка Станојевић, Оливера Милошевић, Зорица Ђоковић, Едиб Хонић, Новка Илић и Драгољуб Јанојлић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси