Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Шабан Бериша признао да је срушио плочу Ђуру Славују и Ранку Перенићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

06. 02. 2019.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Шабан Бериша признао да је срушио плочу Ђуру Славују и Ранку Перенићу

Осумњичени Шабан Бериша (47), признао је да је 30. јануара 2019. године багером ишчупао плочу отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу, стоји у извештају полиције у Ђаковици у који је УНС имао увид. У извештају је наведено и да је дело било „етнички мотивисано“. „Полиција је извршила увиђај 4.2.2019. године и открила да је плоча намерно уклоњена багером и бачена 20 метара од места где је била постављена. Плоча је преузета са места извршења дела и донета у Полицијску станицу у Ораховцу где су идентификовани и осумњичени и багер“, стоји у извештају.

Иначе, увиђај је извршен тек након што су представници УНС-а 3. фебруара утврдили да је плоча ишчупана и грађевинском машином бачена двадесетак метара даље. Они су тада обавестили полицију која је рекла да је дан раније већ обавила увиђај, што очигледно није било тачно.  Тек након што је УНС објавио информацију о седмом по реду рушењу плоче отетим новинарима, полиција је обавила увиђај и однела плочу.    

Како се наводи у извештају, Шабан Бериша јуче је„саслушан у присуству адвоката и признао је дело за које је осумњичен“.

„Државни главни тужилац Основног тужилаштва у Ђаковици је обавештен, а по његовом налогу предмет се води по редовној процедури као уништење или оштећење имовине (оштећење меморијалне плоче), члан 333, тачке 3 и 4“, наводи се у извештају.

У извештају стоји да је дело етнички мотивисано, те да је плоча срушена 30. јануара у 11 сати.

Ово је први пут да је одговорни за рушење плоче идентификован и ухапшен.

„Поздрављам проналажење починиоца који је срушио плочу несталим новинарима и очекујем да ће бити процесуиран од стране правосудних органа у најкраћем року. Овим случајем ће се у неку руку показати у којој мери је правосудни систем на Косову ефикасан и колико се поштује владавина права. Надам се да ће ово хапшење допринети расветљавању судбине несталих новинара и да ћемо коначно сазнати шта се десило нашим колегама“, рекао је председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић.

Подсетимо, плоча постављена на месту где су 21. августа 1998. године отети новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић 30. јануара порушена је и однесена седми пут за последњих шест година.

Недалеко од места где је била 3. фебруара пронашли су је председник Удружења новинара Србије (УНС) на Косову Будимир Ничић и члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић.

На месту где је била постављена били су видљиви трагови грађевинске машине којом је плоча са постољем ишчупана. Око тог места налазила се велика количина земље, грађевинског шута и костију животињског порекла.

На плочи коју су последњи пут поставили чланови Удружења новинара Србије 15.  маја 2018. године на српском и албанском језику пише “Овде су 21.8.1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их”.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима  добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видео је извештај Војске Југославије о прислушкивању ОВК у ком је било забележено: "Два пакета су донесена до Беле Цркве" (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка О’Конора.

„Када се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је ’сони’ који су Ранко и Ђуро понели на терен.  О’Конор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли“, рекао је УНС-у Михајловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси