Насловна  |  Саопштења  |  Седми пут срушена плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 02. 2019.

Извор: УНС и ДНКиМ

Седми пут срушена плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу

Плоча постављена на месту где су 21. августа 1998. године отети новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић порушена је и однесена седми пут за последњих шест година. Недалеко од места где је била пронашли су је председник Удружења новинара Србије (УНС) на Косову Будимир Ничић и члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић.

На месту где је била плоча видљиви су трагови грађевинске машине којом је плоча са постољем ишчупана. Око места где је била, налази се велика количина земље, грађевинског шута и костију, највероватније животињског порекла.

На плочи коју су последњи пут поставили чланови Удружења новинара Србије 15.  маја 2018. године на српском и албанском језику пише “Овде су 21.8.1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их”.

УНС са својим огранком на Косову најоштрије осуђује поновно рушење плоче и захтева од међународних и косовских институција да открију ко већ седми пут чини ово дивљаштво.

„Мислим да овим вандализмом, можда и отмичари шаљу јасну поруку специјалном суду, међународној заједници и домаћим институцијама да треба да забораве овај случај, али и остале случајеве убијених и отетих новинара. С друге стране и незаинтересованост надлежних институција и политичара да открију ко годинама руши ову таблу показује да не постоји искрена  воља и жеља да се реше случајеви, не само Ђура Славуја и Ранка Перенића, већ и осталих отетих и убијених колега, а има их укупно 14“, рекао је председник УНС-а на Косову Будимир Ничић.

Члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да се „сваки пут када се уништи ова плоча продужава злочин отмице Ћура Славуја и Ранка Перенића“.

 „Ми нећемо одустати и врло брзо ћемо је поставити, јер нећемо дозволити да поставе овим злочинима јаз између нас и правде, између живота и смрти, између професионалаца који желе да само знају шта се то дешава са судбином људи за које не знамо ништа већ 20 године“, рекао је Ракочевић.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима  добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

Kако је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видео је извештај Војске Југославије о прислушкивању ОВK у ком је било забележено: "Два пакета су донесена до Беле Цркве" (насеље у Ораховцу). Kако је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка О’Kонора.

„Kада се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је ’сони’ који су Ранко и Ђуро понели на терен.  О’Kонор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВK где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли“, рекао је УНС-у Михајловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси