Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Српским медијима на Косову прети гашење због тржишта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

14. 03. 2015.

Извор: Радио Контакт плус

Српским медијима на Косову прети гашење због тржишта

Многи медији на српском језику на Косову могли би ускоро да буду угашени због малог тржишта и финансијске неодрживости један је од закључака дебате која је одржана у Косовској Митровици о положају српских медија.

Новинарка Тања Вујисић изјавила је да локални медији немају довољну подршку донатора из међународне заједнице али ни подршку из Београда и да се боји да би могло да дође до гашења неких медија на Косову.

Она сматра да се медијима који емитују програм на српском језику мора пружити подршка како би те редакције постале информативне, изразивши бојазан да ће одласком људи са Косова гасити се и медији и да би могло да их остане само пар на северу Косова, Штрпцу и Грачаници.

 

На дебати коју је организовала НВО “Актив”у оквиру “Митровичког друштвеног клуба” Вујисићева, која је дописница Радио Београда, истакла је да се српски новинари на Косову суочавају са косовским институцијама које занемарују чињеницу да је српски језик званичан.

“Саопштења на српском језику која добијамо из кабинета косовске председнице Атифете Јахјага јако су чудна у најмању руку. Њу су потписивали као “њена екселенција”, Божић увек честита као Ускрс, Ускрс као Божић. То су све проблеми који се дешавају годинама уназад,”- рекла је она.

Биљана Радомировић новинарка “Политике” истакла је да бити новинар на Косову и у другој средини у централној Србији или региону није исто.

“Овде је јако тешко, уствари живимо судбину овог народа овде… Није исто бити новинар у Јагодини и на Косову и Метохији јер нама овде радни дан траје 24х, стално смо под стресом, што је у ствари један од највећих проблема свих новинара,”- нагласила је Радомировић.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић који је истакао да су српски медији на Косову “више слободни него неслободни” али не зато што живимо у уређеном демократском друштву, већ зато што новинари нису довољно загребали испод површине.

“Доста често изештавамо површно о некаквим протоколима, преносимо изјаве, мало има истраживачких прича и критичког извештавања и на крају нема потребе да неко гуши слободу ако га нисте дирнули тамо где боли,”- рекао је Ничић.

Ничић који је и дописник “Гласа Америке” са Косова нагласио је да Срби на Косову немају тв и радио станицу која својим сигналом покрива целу територију Косова, новинску агенцију, али ни дневни лист. РТК2 је у ствари канал при јавном сервису Косова, што по његовим речима није оно што по Уставу Косова и Ахтисаријевом плану припада српској заједници, а то је независни тв канал који би имао фреквенцију и који би покривао целу територију Косова. 

“Недостатке смо покушали да надокнадимо формирањем независне ТВ мреже коју чине: ТВ Мост, ТВ Херц, ТВ Пулс, ТВ Мир и Продукција “НЕW Пресс” и кроз ту мрежу покрива се око 90 одсто територије Косова, ”- рекао је он. 

Напоменуо је да је формирана и радијска “КОСМА” мрежа коју чине Радио Контакт плус из Косовске Митровице, Радио КИМ из Чаглавице, Херц из Стрпца, Радио Гораждевац и Радио Клокот који свакодневно у 17 часова емитују заједнички дневник, чиме је некако надокнађен недостатак радио станице на српском језику која покрива цело Косово.

На Косову постоји 25 радио станица које емитују програм на српском језику, 6 телевизија, не рачунајући канал Јавног сервиса РТК2 на српском језику, један недељник “Јединство”, неколико портала на српском језику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси