Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Рад Независнe комисијe за медије незаконит
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

05. 03. 2015.

УНС и ДНКиМ: Рад Независнe комисијe за медије незаконит

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије протестују што ни годину дана од истека рока расписаног конкурса, Независна комисија за медије (НКМ) и Скупштина Косова нису изабрале чланове комисије из српске и осталих невећинских заједница. Рад НКМ без најмање два члана из редова српске и осталих невећинских заједница представља кршење Закона о независној комисији за медије (бр 04/Л – 44, члан 10. став 5).

УНС и ДНКиМ зато сматрају да је спровођење Стартегије о дигитализацији, уредби и правилника о медијима на Косову без присуства српских чланова у комисији незаконито.

Независна комисија за медије расписала је конкурс за председника комисије и чланове 9. јануара 2014. године на основу ког су изабрани чланови и председавајући из албанске заједнице. Међутим, у марту 2014. године, конкурс за избор чланова невећинских заједница је поништен, расписан је нови, али  до данас нема одлуке о томе да ли је и ко из српске заједнице изабран за  члана комисије.

На сајту НКМ чак стоји да Комисију уместо седам, како предвиђа Закон, чини пет чланова и  то: председник  Аднан Меровци, потпредседник Кшемаљ Краснићи, члан Дритон Ћерићи, члан Анита Морина-Сараћи и Абит Хоџа, такође члан.

УНС и ДНКиМ траже од НКМ објашњење због чега је поништен први конкурс за избор чланова из невећинских заједница, а на основу Закона о увиду у јавна документа траже записнике комисије о спровођењу конкурса.

УНС и ДНКиМ резултат рада Комисије без чланова српске и невећинских заједница,  сматра нелегалним и нелегитимним.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси