Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Не пристајемо на толерисање насиља над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 01. 2015.

УНС и ДНКиМ: Не пристајемо на толерисање насиља над новинарима

На конференцији за новинаре коју су представници Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) одржали у седишту Удружења у Грачаници као вид протеста против некажњеног насиља над новинарима, председник ДНКиМ Будимир Ничић је у име УНС-а и ДНКиМ-а изразио најоштрији протест због напада на српске новинаре током извештавања са протеста Покрета „Самоопредељење“ у Приштини.

 

Поновио је да косовска полиција још увек, упркос бројним позивима, није пружила никакву информацију о истрази, иако постоје снимци напада на њих.

„Не плашимо се ми демонстраната, нити одласка у Приштину. Напади на новинаре постоје свуда у свету али се плашимо непостојања система који може да нас заштити од напада, односно плашимо се што нико не одговара на нападе на  новинаре. Током јучерашњег дана покушавали смо да од полиције сазнамо да ли је неко ухапшен због напада на новинаре али портпароли Косовске полиције Баки Кељани и Даут Хоџа јуче нису имали времена да о томе говоре. Плаши нас и одсуство реакције Међународне заједнице и косовских институција који ниједном речју нису јасно осудили нападе на новинаре. То је опасна порука која може бити протумачена и као одобравање напада на новинаре“, казао је Ничић.

Као још један разлог због којег се ДНКиМ одлучило на овај корак је саопштење покрета „Самоопредељење“ који је осудио нападе на новинаре РТК2 а не спомињући новинаре РТС-а и Б92.

„Да ли то значи да је напад на остале новинаре дозвољен?“, упитао је Ничић.

Он је поновио да српски новинари настављају да раде и да се боре за своја права. Још једном је апеловао на надлежне органе да открију и казне нападаче.

 

Члан Извршног одбора ДНКиМ Предраг Радоњић  рекао је да би српски новинари данашњим одласком у Приштину прећутно пристали на такве поруке и такву ситуацију.

„Ово је наш покушај скретања пажње на један веома важан и опасан проблем. Имали смо немушто саопштење Квинте где се у начелу осуђује насиље, имали смо реакцију Бранимира Стојановића који је позвао нападнуте колеге на састанак, па се опет један број колега није одазвао. Ово је порука нас као медијске заједнице, порука дописника београдских и међународних медија, порука независних српских медија да тражимо заштиту, тражимо реакцију међународних и косовских институција. а ми ћемо наш посао наставити да обављамо и наредних дана“, рекао је Радоњић.

Током суботњих протеста Албанаца у Приштини нападнути су новинари РТК 2, РТС-а и Б92.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси