Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Са уручења награда УНС-а на Косову: Важно је видети шта је медијска заједница понудила публици и професији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

31. 01. 2023.

Аутор: Радио Ким/ О.М, А. Н. Извор: Радио Ким /УНС

Са уручења награда УНС-а на Косову: Важно је видети шта је медијска заједница понудила публици и професији

„Сушитина је у вредновању и оцењивању онога што се различитим жанровима наше професије стварало. Веома је важно да се у тој жанровској подели виде напредак, резултати и све што је медијска заједница овог простора понудила својој публици и својој професији“, рекао је председник УНС-а Живојин Ракочевић данас на уручењу годишњих награда Удружења новинара Србије на Косову.

У категорији радијског новинарства награду жири је одлучио да награду поделе новинарка Радија Ким Александра Арсић Ћирковић за причу „Живот Рома у Кузмину након поплаве: Кад устанем, захвалим Богу што сам жив“ и новинарка Радија Митровица Север Ивана Вановац за репортажу „Дудин крш – симбол кршне Дудине туге“.

 Радијски прилог Александре Арсић Ћирковић према оцени жирија, верно је дочарао страхоте које су снашле две ромске породице којима су поплављени домови.

 „Да мука на муку иде, живот непрестано доказује, а новинарско је умеће да се ти мучни призори, без слике, само речима и тоном, дочарају грађанима који нису били на лицу места. Вапаје за помоћ од породица које су у дану све изгубиле ауторка преноси до надлежних, којима указује на проблем и потребу да помогну, што је и посао добрих новинара, али нажалост, та наша мисија не уроди увек плодом“, наводи се у образложењу.

 Арсићева је истакла да јој је награда посебно драга јер долази од удружења чији је вишегодишњи члан.

 „Награђеном причом сам желела да скренем пажњу јавности, а пре свега представника институција и оних који имају моћ у својим рукама да учине нешто да се живот Рома који су ионако дискриминисани промени на боље“, рекла је.

 Репортажа „Дудин крш – симбол кршне Дудине туге“, ауторке Иване Вановац према оцени жирија, садржи све елементе квалитетне репортаже: добру тему, нарацију, динамику, новинарски израз и пратећу мултимедију, поготово када је реч о одабиру музичке подлоге која причу прати и појачава, дајући јој богатство израза.

 „Прича које је победила је лепа градска урбана прича, а истовремено и  је прича која чува сећање, носталгично, сетно о једном вермену када су и вредности биле другачије, када се због љубави скакало са кршева, када су очеви били толико неутешни да су одлазили за својом децом убрзо. То је заиста једна дива стара Митровачка прича која је на овај начин сачувана и ја сам срећна због тога“, рекла је Вановац.

 Сниматељи продукције Нењ пресс из Чаглавице Небојша Ђокић и Јовица Караџић добитници су награде у области телевизијског новинарства за причу која говори о животу људи у контејерском насељу на Падалишту у Грачаници и селу Топличане у општини Липљан, ауторке Катарине Маринковић.

 „Композиција, динамика снимака, јасни и перфектно одабрани кадрови, који улазе у саму срж неуслова и људске патње, на жири су оставили јак утисак и потврдили правило да слика говори више од мноштва речи“, навео је жири у образложењу.

 Небојша Ђокић се захвалио Маринковићевој и честитао колегама за награде.

 „Ми камермани, сниматељи и монтажери нисмо неки говорници. Да смо говорници били би испред камере. Хвала жирију на додељеној награди, хвала Удружењу новинара Србије које је омогућило да добијемо награде, хвала колегиници Катарини што нас је номиновала“, навео је Ђокић.

 Награда у категорији штампаних и онлајн медија припала је интерент порталу „Грачаница онлајн“ за уређивање. Како је образложено уређивачки концепт овог локалног медија издигао се изнад осталих пристиглих предлога. У име уреднице портала Анђелке Ћуп награду је примила новинарка овог медија Ана Марковић.

 „Грачаница онлајн је мали портал који ће ускоро, надамо се бити још већи. Нас је свега петоро поред уреднице Анђелке“, рекла је Марковићева.

 За новинарске награде које додељује УНС на Косову предложено је 25 радова у три категорије: телевизијско новинарство, новинарство на радију и новинарство у штампи.

 Чланови жирија били су новинарка Политике и потпредседница УНС-а Оливера Милошевић (председница жирија), председник Друштва новинара Војводине Предраг Рава, новинар Радио Алексинца Милан Влајић и представник ОЕБС-а Светислав Димитријевић.

 Председница жирија Оливера Милошевић истакла је да је уверена да ће додела новинарских награда у будућности постати традиција и изнедрити још много добрих прича.

 „Жирију је увек најтеже, поготово када одлучује први пут о наградама као што је данас случај овде у Грачаници. Када се неки процес одвија први пут, подлежно је и грешкама потпуно ненамерним. Били смо ограничени бројем награда у неколико категорија. Било је квалитетних репортажа, добрих извештаја. Ми смо у ове три категорије уложили велики труд да наградимо најбоље од пристиглих предлога“, навела је Милошевићева.

 Новинарске награде УНС на Косову додељује ове године први пут у сарадњи са Мисијом за организациону безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси