Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: ТВ Сири да не шири етничку нетрпељивост и непријатељство према новинарима српских редакција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 07. 2021.

Аутор: УНС

УНС и УНС на Косову: ТВ Сири да не шири етничку нетрпељивост и непријатељство према новинарима српских редакција

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову протестују због непрофесионалног извештавања ТВ Сири (ТВ Око) из Ђаковице и указују да су новинари дужни да с посебном пажњом извештавају о темама каква је повратак Српкиње Драгице Гашић и да није прихватљиво да се у негативном контексту прикажу и постану тема прилога дописници српских редакција Euronews и Тв Прва који су извештавали са лица места.

У прилогу ТВ Сири сама потврђује да је повратница Драгица Гашић „побегла из Ђаковице јер није могла да се суочи са медијским притиском Телевизије Сири“, те да се Српкиња поново вратила "у пратњи српских медија и других лица које она назива друговима“.

Новинарка ТВ Сири упитала је на прагу стана Драгице Гашић своје колеге новинаре из које су државе и добила одговор да се ради о редакцијама ТВ Прва и Euronews са седиштима у Београду.

„Узнемирени смо, али и разочарани непрофесионалним поступком локалних новинара у Ђаковици. Нисмо знали да снимају, разговарали смо са њима као са колегама. С обзиром да је Ђаковица забрањен град за Србе, ово је директно цртање мета на екипе Euronews и ТВ Првa, међутим неће нас зауставити да и даље радимо свој посао. Не верујем да ће неко заиста имати снаге да нас заштити. Али, понављам, наставићемо да професионално извештавамо, као и до сада“ рекла је УНС-у репортерка телевизије Euronews Анђелка Ћуп, иначе чланица Управе УНС-а.  

УНС и УНС на Косову очекују да представници међународне заједнице и регулаторна медијска тела реагују на извештавање ТВ Сири имајући у виду стварање атмосфере етничког набоја и нетрпељивости.

УНС и УНС на Косову подсећају да се ради о посебно осетљивој теми и терену и да и најмања медијска непрофесионалност може за последицу имати угрожавање безбедности грађана и новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси