Насловна  |  Актуелно  |  Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)  |  Писмо породица жратава бомбардовања РТС-а: Злоупотреба жртава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)

23. 01. 2015.

Писмо породица жратава бомбардовања РТС-а: Злоупотреба жртава

Жанка Стојановић, представница породица жртава бомбардовања РТС-а послала је јуче јавности писмо „поводом текуће медијске кампање“ у којој поруку Ноама Чомског "домаћи пропагандисти покушавају да искористе као доказ да су жртве у Паризу и у Београду тобоже исте". Писмо објављујемо у целости.

Америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен (CNN) пренела је 20. јануара блог славног лингвисте и интелектуалца Ноама Чомског, у којем је терористички напад на редакцију сатиричког недељника „Шарли Ебдо“ несрећно упоредио са натовским бомбардовањем Телевизије Србије, априла 1999., показујући да му кључне чињенице о том бомбардовању нису познате, почев од тога да у РТС-у није погинуо ниједан новинар – сви су били техничко особље – па до тога да је милошевићевска врхушка, укључујући његове генерале, знајући данима унапред за предстојећи напад, људе жртвовала са гротескном идејом да се спасе тако што ће себе пред светом приказати као жртву терористичког напада („Ја сам РТС“), без обзира на терор који је истовремено спроводила на Косову.

Чомски једноставно тврди да оружани напад на било коју новинску редакцију није оправдан ни под каквим околностима, па ни онда кад је она главни пропаганди ослонац једног злочиначког режима, ни у условима ратног стања, уопште никад, јер је намерно гађање цивилних циљева забрањено, а Телевизија Србије – урпкос свему - била је цивилни циљ: немојте посезати за терором, ако и сами не желите да постанете његова жртва, поручује Чомски владама Западног света.

Ту његову једноставну поруку, домаћи пропагандисти попут Љиљане Смајловић, Слободана Рељића, Небојше Крстића и многих других, покушавају сада да искористе као доказ да су жртве у Паризу и у Београду тобоже исте, јер су -  лажљиво тврде они - и у једном и у другом случају у питању новинари, то јест борци за истину а против „једноумља“; и једне и друге убили су „терористи“, а то онда значи да су Милошевићева влада, његови генерали и његови  академици, сви били невини као јагањци Божји, не само за тај него и за све друге злочине („који уосталом нису ни доказани“). Ето то - док остатак Србије ћути - тврде милошевићевски пропагандисти и национални радници, већ 16 година од када су наши најмилији хладнокрвно жртвовани у име сулуде идеје да се злочинци представе као жртве.

Све док се не буде суочила са властитим злочинима, укључујући и жртвовање шеснаесторо радника РТС-а, Србија ће живети под стакленим звоном, злочинци ће бити заштићени, а та заштита обилно финансирана државним новцем, новинари неће писати о шеснаесторо убијених људи, неће жртве узети у заштиту (то нико у Србији данас не чини), неће писати о Генералштабу и Министарству одбране који одбијају да изруче конкретно означене документе да су техничари РТС-а остављени да погину, нити о тужилаштву које одбија да размотри поднете доказе о смишљеном убиству тих људи, него ће, без икаквог стида, учествовати у плаћеним кампањама, правећи од наших мртвих алиби за исте те злочинце који су их и жртвовали, а тиражне новине даваће огроман публицитет непосредном убици наших најмилијих, који данас на сав глас виче да је невин, да је он жртва („кажу Чомски и Хандке“) и захтева „своја права“.

Будући да је расписан нови конкурс за директора РТС-а, ми се уопште не бисмо зачудили кад би се убица кандидовао и био поново изабран, ни кад би му држава исплатила милионску одштету за претрпљене душевне боли, као што је то, у сличним случајевима, већ чинила.

У Србији, земљи покорних, у којој влада зло, све је данас могуће.

У име породица жртава,

Жанка Стојановић,

учитељица у пензији

Коментари (3)

Остави коментар
пон

26.01.

2015.

Растко [нерегистровани] у 09:43

Реци праву ситину, немате се цега стидети...мајко

Уз сво постовање, али да човек не поверује. Па шта још треба да се деси па да ми дођемо к себи. Па забога, да сам на Вашем месту, ја бих се макар мало постидео, макар због свог детета које сте , на жалост изгубили, као и многе српске мајке. Па слободно реците ко Вам је убио сина, и с којим правом, и у име којих циљева. Није могуће да не знате ко је бацао бомбе по нашој земљи Србији, ко је уништавао све што је могао, децу убијао. Реците, драга учитељице, није ваљда да стварно незнате, и престаните да сваки пут кривите своју земљу и своје руководство, ма какво оно било. Једино ћу разумети, уколико Вам је тако лакше, али то је у најмању руку срамота. Коначно, саветујем Вам да затражите име пилота који испустио ту смртоносну бомбу и убио вам сина и његове колеге, па да нам свима саопштите име и затражите истоветну казтну за њега, то очекујем од Вас.

Одговори
суб

24.01.

2015.

посматрач [нерегистровани] у 15:17

шта хоће ова жена

Шта хоће ова жена, кога брани. Зар и даље мора да се извињава онима који су јој убили дете. Зар је тако високо обештећење? Уз сво разумевање за њену бол...

Одговори
пет

23.01.

2015.

коста [нерегистровани] у 17:42

Француски председник нијхе невин

Могу да разумем бол и тугу чланова породице али не прихватам, нити они имају право да аболирају НАТО убице и терористе који су бомбама убијали српско становништво, поред осталих и запослене у медијској кући РТС-а јер им се није свиђала његова "пропаганда" као што се ни убицама и терористима није свиђала "пропаганда" запослених у француској медијској кући.

И за мене и за окружење с којим комуницирам, убиство запослених у РТС-у јесте истоветан злочин као и убиство запослених Париском медију.

Француска, њен педседнк тада, није невина у многобројним сукобима у свету, а ни данас, посебно није невина у бомбардовању српског становништва када је без одлуке УН или Савета безбедности, без одобрења свог парламента или владе послала своје војнике да убијају и уништавају српско становништво, имовину, мостове, фабрике, вртиће, болнице, амбасаде, возове на прузи, људе на мостовима,на вашерима, дете у купатилу ....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси