Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

27. 06. 2015.

Аутор: Светислав Басара Извор: Данас

Љиљанина недеља

У мноштву српских посебности једна је посебно интересантна, мислим ту на помало чудну околност да главни српски „издајници“, уопште нису били издајници

Кад већ имамо Борину, зашто не бисмо имали и Љиљину недељу, а како ствари стоје, добићемо и ту манифестацију, само чекајте.

Шта је то, запитаћете се, што спаја Бору Станковића и Љиљу Смајловић? Ех, шта? Боро је Станковић један од стубова модерне српске прозе и да не објашњавам чега све не био „издајник“, а Смајловићка шта је била? У оно доба, Богу хвала, ништа! Још се није била родила. Али дух времена је радио у њену корист. Једва је у оној сумрачној области стварног и могућег чекала својих пет минута. И дочекала их.

А какву је то Боро Станковић издају починио, какво је непочинство направио, чиме је то писац „Нечисте крви“ изнервирао ондашње Смајловићке, у којима никада нисмо оскудевали, али их доскора бар нисмо увозили. Ех, шта? У обавези да издржава породицу, „под окупавијом“ је (тако се зове и једна Борина поучна, али скрајнута књига) писао за неке новинчине које су, виђи врага, биле под контролом окупатора. Шта је Боро писао? Је ли пљувао „по свему што је српско“, је ли хушкао на расрбљивање, је ли се борио да ондашње латиничне новинчине буду ослобођене ПДВа?

Ма јок. Писао као и пре рата, да намакне неку кинту... цртице, данас би се рекло колумне.. И прочаја.

У мноштву српских посебности једна је посебно интересантна, мислим ту на помало чудну околност да главни српски „издајници“ уопште нису били издајници, почев од родоначелника српских издајица, Вука Бранковића, који сагласно доступним историјским документима уопште није „продао веру за вечеру“, него се међу првима наместио османлијској мечки на рупу, али шта је Вук Бранковић у поређењу са Смајловићком, непогрешивим детектором издајника која ово је ударац испод појаса, али нека је никада цењеном публикуму није објаснила откуда то да се презива Смајловићка.

Не би ли Смајловићка у кретенском случају да јој се презиме набије на нос повикала: ју, ју, ју, политичка некоректност, задирање у је ли интиму и тако то. Би, јашта би, до неба би се чуло... А ето, дама даје себи за право или јој, што је још горе, дају за право да врши истрагу потурица, да некажњено булазни и лупета и да обећава како ће и догодине „излазити на ћирилици“.

Као да јој то неко брани. Е, ту смо дошли на тему наше данашње колумне. Како оно што суштински није угрожено, а још мање забрањено, представити као катастрофу, као заверу некаквих „издајника“, па се после представити као одбрана од „издајника“ и надолазеће катастрофе, о томе се учите из Смајловићкиних полуписмених бљувотина.

Басара&коментари 

Кића
Нема, Басе, то везе са тобом и твојим бомбашким подвизима! Повод за Жаретову привремену сагласност са тобом лежи у чињеници да је "цизелирама" поменула његовог пајтоса Мишка у негативном контексту.

Сима С
А да шта ће нам живот без "српскости"?

Киле
Тачно, истиче време овој (без)месној заједници.

Миле
Диж'те се, Срби, зора свиће наран'те орлиће!

Јасом
Добар Бас, ама и он понекад омане. Ево, растао сам покрај Дунава, ал ми клање сома удицом никад није било бољи завршетак од великог праска у експлозији.

Кики
Џабе су орлићи учили ћирилицу: чим постану орлови, разлепршаше се по белом латиничном свету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси