Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Превентивна улога медија: Новинари су дужни да извештавају о преблемима болести зависности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

28. 10. 2019.

Извор: УНС-ДНВ

Превентивна улога медија: Новинари су дужни да извештавају о преблемима болести зависности

Медији сензационалистички извештавају о последицама наркоманије. Кршећи новинарски кодекс зарад гледаности и тиража медији штетно утичу на јавност, посебно на млађу популацију, закључак је радионице ,,Улога медија у извештавању о превенцији болести зависности“, у издавачкој кући „Прометеј“ у Новом Саду.

На радионици, коју је организовало Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС-ДНВ), говорили су новинарка Тања Грубач и представник Специјалне болнице за болести зависности „Вита“ и Центра за подршку осетљивим групама из Новог Сада Стеван Квас.

Предавачи су били сагласни да о превенцији болести зависности, попут наркоманије, коцкања и алкохолизма, медији ретко извештавају.

Новинарка Тања Грубач годинама, у сарадњи са стручним лицима, континуирано извештава о погубним последицама узимања психоактивних супстанци, заблудама које су најчешће, али и могућим решењима.

,,На новинарима је да подигнемо свест о томе да је конзумирање психоактивних супстанци смртоносно и да укажемо на то где треба потражити помоћ јер, иако је болест зависности хронична болест, она је излечива“, истакла је Грубач и додала да је битно да се помоћ потражи на време.

Говорећи о примерима добре и лоше праксе Грубач је рекла да медији извештавају тек после великих трагедија, да је тада медијски простор посвећен конкретном догађају, а не дубљој анализи узрока који су довели до трагичног исхода.

Грубач је напоменула да је и даље присутна заблуда, за коју су донекле и медији криви, да наркоманија није болест и да се наркотици могу понекад узимати.

,,Искуства ‘Вите’, која деценију ради истраживања и радионице у основним и средњим школама говоре да је рана превенција најбољи приступ. Са малолетницима треба директно причати, јер се велики број зависника јавља већ међу тинејџерима од 13 до 17 година. Половина младих зна где се може набавити дрога, а већина зна неког ко већ узима наркотике“, напоменуо је Стеван Квас.

Према информацијама са којим Квас располаже повећао се број зависника у Србији, али и у региону. На послетку, истакао је, да је веома битно и да родитељи добију праву информацију јер су они често мање обавештени и упућени у овај проблем од деце.

Квас сарађује са медијима, али сматра да недостаје квалитетнији садржај посвећен овој теми, посебно за млађу популацију. Додаје да су за креирање квалитетног медијског садржаја у области превентивног деловања потребни адекватни саговорници, експерти за одређене врсте ризичних понашања, али и добра информисаност и оспособљеност новинара за приступ осетљивим групама и темама.

Током радионице, посетиоци су активно учествовали. Постављали су питања и присећали се одређених емисија које су раније постојале и које сада недостају у медијима.

Међу предлозима учесника раднионице био је и тај да у извештавање треба укључити и бивше зависнике који после периода рехабилитације желе да раде са младима, који углавном врло искрено и директно причају о свом искуству и могу на прави начин да младе упознају са ризичним понашањем, узроцима проблема и могућностима превенције и заштите.

Модератори радионице били су новосадски новинари Предраг Рава и Борис Павлов.

Циљ ове радионица био је унапређење медијског професионализма кроз јачање стручних капацитета новинара и њихово повезивање са стручним кадром који се бави превенцијом болести зависности.

________________________________________________________________________________

Радионице су део пројекта ,,Превенција у медијима – улога медија у извештавању о превенцији болести зависности и заштити у кризним ситуацијама“ који је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове секретаријата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси