Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Млади на интеренту и у медијима су угрожена категорија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

28. 10. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС-ДНВ

Млади на интеренту и у медијима су угрожена категорија

У медијима се не говори о потребама младих па није ни чудно што они не прате класичне медије, него се информишу на интернету где их вребају многе опасности као што је сексуално узнемиравање, осветничке фотографије, говор мржње, закључак је радионице ,,Улога медија у спречавању ризичног понашања младих на интернету”, коју је у Сремској Митровици одржало Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС-ДНВ).

,,Уколико је опасност на интернету, онда и превенција мора бити на интернету”, рекла је Нина Глишић едукаторка у области медијске писмености. Она је навела да УНИЦЕФ - ова платформа Ју Рипорт нуди релевантне статистичке податке добијене анкетирањем великог броја младих о  безбедности на интернету.

Према последњем истраживању 80 одсто објава о младима имају негативну конотацију и односе се на делинквенцију или неки трагичан случај. Око 20 одсто су објаве о спортским успесима младих.

Када је реч о друштвеним мрежама Глишић је истакла чињеницу да су оне регистроване као средство за преношење информација и да не подлежу казнама које важе за медије. Међутим, друштво може да изврши притисак на друштвене мреже да одређени садржај не приказују.

Она је навела и платформу ,,Све је ОК” која служи као подршка младима, којима је лакше да на интернету траже помоћ, него од родитеља или школског психолога, те истакла да је велики проблем што се у јавности не говори довољно о менталном здрављу.

,,Објављивање и преношење дезинформација имају погубан утицај на јавно мњенје, али и на поверење у медије” истакла је Невена Вртулек, новинарка РТВ-а. Кршећи новинарски кодекс зарад тиража, гледаности и слушаности, новинари пишу о ризичном понашанју тек када се трагедија догоди, додала је она и подсетила да је због вршњачког насиља њен син одузео себи живот.

Према њеним речима ни школа у коју је ишао, ни полиција нису урадили свој посао како је требало. Сматра да се ни до данас ситуација није променила, односно, да је проблем небриге према деци системски проблем.

,,Ризичном понашању на интернету склон је све већи број младих, па је провера извора информација неопходна”, нагласила је новинарка агенције Франс Прес Марион Даутри. Она преко сервиса за проверу чињеница проналази дезинформације које могу негативно да утичу на јавност и пријављује их друштвеним мрежама које су јој клијенти. Окупљеним новинарима је приказала како се користи програм инвид (InVID) и друге алате корисне у разоткривању манипулација у медјима и на интернету.

Радионица је суфинансирана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

01.11.

2022.

Gordana [нерегистровани] у 14:29

Medijska pismenost - obavezan predmet u školama

Mislim da bi ovakve teme, oko medijske pismenosti, u smislu prepoznavanja tendencioznih tekstova koji bi mogli dovesti mlade u opasnost, trebalo uvesti kao obavezan predmet u odnovnim školsma. Možda bi ti mladi ljudi trebalo da već u tim godinama, u osnovnim školama, budu pismeniji, time i mudriji od nasilnika, pa tako već unapred prepoznali pravi cilj objavljenih tekstova, poziva ili sličnih načina zbog kojih upadaju u zamku bolesnika.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси