Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Представљање другог издања књиге Сретена Јаковљевића – „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ у четвртак у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

21. 05. 2024.

Аутор: А.М. Извор: УНС

Представљање другог издања књиге Сретена Јаковљевића – „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ у четвртак у Београду

Промоција другог издања књиге новинара и публицисте Сретена Јаковљевића „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ биће одржана у четвртак, 23. маја у 19 сати, у хотелу Невски у Београду.

„У књизи су посебно обрађени усташки геноцид над Србима од 1941. до 1945. године, комунистички злочини и четничке освете“, навео је аутор дела.

Централна тема у књизи је Битка на Неретви 1943. године, а како је Јаковљевић навео, на основу архивске грађе и сведочења учесника догађаја, у свом делу демистификује мит о тој бици, бајку о рушењу моста, о Брозовој варци Немаца као и о „најхуманијој бици у историји ратовања“ како је то, како додаје, наша историографија пола века приказивала.

 

Аутор је трагао за племенитим особина људи на супротним страна – чојству и витештву које је спасило стотине људских живота у том ратном периоду, а бројне примере навео је у делу.

Сретен Јаковљевић се осврнуо и на улогу жена, мајки, сестара, супруга, девојака у том времену.

„Ненаписана прича о тим безименим херојинама, које су на најбруталнији начин страдале, убијане, бацане живе у јаме, силоване, усташе им децу отимале из руку, а неке су се и у јами порађале“, каже за жене Јаковљевић.

Додао је да су жене трпеле, патиле, радиле, орале, копале, жњале, дочекивале људе из војске, одгајале децу и непрестано биле у сенци мушкарца.

„Због тога заслужују најлепши споменик у срцима нашим, у знак сећања на њихове патње и достојанство“, закључио је аутор.

О књизи ће говорити академик Матија Бећковић, историчари и рецезенти Бошко И. Бојовић и Рајко Сарић, историчар књижевности Мило Ломпар и аутор Сретен Јаковљевић.

„Књига Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945 је драгоцено дело за откривање истине о ратним догађајима на том простору и времену. Драгоцено је толико што се у књизи налази велики број обичних људи са својим причама и личним судбинама“, речи су академика и пецника Матије Бећковића о овој књизи. 

Бивши председник Савезне Републике Југославије (СРЈ) Војислав Коштуница  каже да ова књига спада у круг радова оних аутора који одбијају наметнуто, идеолошко тумачење ратне историје и трагају за деловима оне стварне „дуго скривене историје“.

„И док се већина ових аутора служи архивском грађом, посебно новооткривеним документима, Јаковљевић се ослања и на изузетно велики број ратних сведочења и сећања, посебно обичних малих људи и њихових породица и потомака“, мишљења је Коштуница.

Издавачи књиге су Локал прес из Београда и СКПД Просвјета из Бања Луке.

Прво издање  књиге у тиражу од 1000 примерака изашло је крајем 2021. године, а друго у децембру 2023.

Сретен Јаковљевић је рођен 1950. године у селу Бијела код Коњица. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Коњицу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву. Новинарством се бави од 1967. године. Први текст је објавио у листу младих „Наши дани у Сарајеву“. Члан УНС-а је од 1985. године и уредник локалних листова „Раковичке новине“ и „Чукарица Раковица“.

Јаковљевић је и уредник портала Стара Херцеговина. Аутор је три књиге „Отргнути од заборава“, „Од Борака до Вишеграда – Илија Сарић, соколаш и равногорац и „Сркривена историја о страдањи Срба на простору НДХ 1941“. Објавио је више радова у стручним часописима и књигама, као и два научна рада у САНУ. Сарадник је у више дневних листова у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси