Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

22. 05. 2015.

Преписивачи

У другој половини седамдесетих година прошлога века Дарко Рибникар послат је у Турску да извештава о тамошњем државном удару. Двадесетак дана је извештавао, сакупљао податке, а након повратка у Београд у редакцији га наговоре да од прикупљеног материјала напише фељтон о Турској.

 

Дарко се прихвати посла и "у једном даху" написа четрдесетак шлајфни, те фељтон поче да излази у наставцима.

У то време Рибникара западе обавеза да привремено мења уредника Спољнополитичке рубрике "Политике" Предрага Вуковића, који је отишао на одмор, због чега није стигао да заврши фељтон.

Запавши у временски теснац, због којег није стигао да благовремено напише наставак за сутрашњи број, Дарко се упути у богату документацију листа, где је наишао на текст о суђењу бившем председнику Турске Мендересу, о чему је петнаестак година раније писао „Политикин“ легендарни новинар Предраг Милојевић.

У временској оскудици није стигао да напише своју верзију, већ преписа дословце три шлајфне за наставак свог фељтона о Турској.

Сутрадан у редакцију сврати Милојевић по свој примерак листа, отвори страницу с фељтоном и поче да чита.

Кад је прочитао фељтон, Милојевић се обрати Рибникару:

„Дарко, добар Вам је данас наставак фељтона“.

„Чика Предраже, био сам у временском теснацу, па сам дословце преписао део вашег текста“, искрено ће Дарко.

„Ако је тако добар, мора да сам га и ја однекуд преписао“, закључио је стари мудрац.

На основу текста Богдана Ибрајтера Танета, објављеног у "Политици" 25. јануара 2009. приредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (2)

Остави коментар
пон

25.01.

2016.

Sl.Glisic [нерегистровани] у 21:50

Zadovoljstvo i privilegija

Veliko je zadovoljstvo i privilegija saradnja sa cika Predragom Milojevicem i Darkom Ribnikarom. Uvek, ama bas uvek, nalazili su vremena za nesebicnu pomoc kolegama... To su cinili nekako sa zadovoljstvom, jednostavno i razumljivo. Kao da vam "citaju recept" jela koje ste sami vise puta spremali. I retko su zaboravljali da vam traze povratnu informaciju. Savrseno su pamtili o cemu ste razgovarali.
Kada je cika Predragu vid oslabio toliko da me nije prepoznao, trgao se tek na moje pitanje i obrati mi se - prepoznavsi me "po glasu" - kako je rekao...

Одговори
пет

22.05.

2015.

Zoran [нерегистровани] у 19:22

Krađa je krađa

Simpatično zvuči anegdota, ali je belodano da je Ribnikar učinio etički prestup. Milojevićeva reakcija pokazuje da je bio gospodin čovek. Verovatno bi se slično ponašao i da mu je Ribnikar izvlačio novčanik iz džepa (rekao bi, recimo, "Uzmi, sinko, i ja sam ga digao").
Za neke poznate novinare se pričalo da im nije bilo strano prisvajanje tuđe intelektualne svojine, pa je na tapetu svojevremeno bio i Miro Radojčić. Ipak verujem da je, s jednim ili dva izuzetka, svojim kompilacijama tuđih tekstova davao lični pečat i dozu šarma (dakle, nije baš bio "resavac").

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси