Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

25. 07. 2014.

Забрана диже тираж

Кад је др Милан Стојадиновић (1888-1961), ауторитативни и осиони председник југословенске владе, у процесу приближавања Берлину и Риму ишао у прву државничку посету Бениту Мусолинију, “Политика” је тог дана на прва два ступца насловне стране објавила чланак грофа Карла Сфорце, једног од одлучних и бескомпромисних Дучеових противника у емиграцији.

 

У чланку су изнете ауторове демократске поруке италијанском народу и светској јавности.

Слободан Нешовић (1908- 2003) је био одређен да, као “Политикин” извештач, на железничкој станици присуствује испраћају премијера за Рим.

Кад је око девет сати увече стигло прво, вечерње издање новина др Стојадиновић је с нестрпљењем зграбио “Политику”, гневно погледавши своју слику на десној половини прве стране, јер су главни ступци били посвећени Дучеовом противнику Сфорци.

У бесу наредио је шефу полиције:

„Плените овај безобразлук! Наредите “Политици” да још ноћас објави ново издање без ове гнусне провокације!“

Притом је присутном новинару припретио:

„Поздравите Рибникара, реците му да вам ово нећу заборавити!“

У редакцији су ликовали, премда је полиција већ била у експедицији. Ротација је била заустављена, а одштампани примерци убацивани у полицијске камионе.

Упркос захтеву др Стојадиновића, “Политика” се није појавила тог дана, а администратор и економом листа Диша Стевановић је задовољно трљао руке:

„Сутрашњи тираж биће нам знатно већи!“

На основу фељтона Слободана Нешовића “Из бурне историје “Политике”, објављеног у “Политици” од 25. јануара до 4. фебруара 1996. године, припредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси