Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Новинарско самопоштовање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

12. 02. 2014.

Новинарско самопоштовање

Пре отприлике пола века тада млади сарадник „Политике“ Слободан Анастасијевић упућен је на конференцију за новинаре у Градски комитет СК, премда није био члан Партије.

 

„Друг“, како се тад говорило, задужен за контакте с јавношћу, појавио се с пола сата закашњења, прочитао неки текст, који је потом у штампаној верзији поделио присутним новинарима. И одсечно рече:

“Нема питања!”

„Политикин“ јуноша, ненавикнут на такав однос „апаратчика“ према новинарима, се једини осмели и, ипак, се јави за реч:

“Знате, нисам ја „Политикин“ курир, који је дошао по пошту, а нисам ни ваш потрчко који ће ту хартију да однесе у редакцију! Кад већ нема питања, могли сте то да пошаљете поштом, или да дате Танјугу. Овако смо сви дангубили. Хвала ни на чему, одох ја!”

За њим се поведе још неколицина новинара који кренуше ка излазу, оставивши оне папире на празним столицама.

Враћајући се у редакцију Анастасијевић се помало уплашио од сопствене смелости забринут више шта ће му рећи уредник, предратни новинар Живан Митровић, него што је стрепео од „комитетлија“.

Чим је стигао у „Политику“ испричао је старом новинарском вуку шта се десило, а овај је, слушајући га, само климао главом да би на крају рекао;

„У реду, не брини“, и отишао код главног уредника листа Бранка Драшковића Црногорца и првоборца, за којег су људи у Градском комитету били „боранија“.

Сутрадан се онај текст појавио само у правоверној „Борби“, па и тамо веома скраћен!

На основу текста „Кабинетски послови“ Слободана Анастасијевића, објављеног у недељнику „Време“ 31. јула 2003. године приредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси