Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

11. 12. 2013.

Кијавица

Станислав Винавер (1891.-1955.) је као дописник Централног прес – бироа у посланству Краљевине Југославије у Берлину, данашњим речником казано – аташе за штампу и културу, слао дописе и листу „Време“, чији је сарадник био.

 

На једној конференцији за новинаре група страних журналиста обрела се у полукругу око др Јозефа Гебелса, главног пропагандисте нацистичког режима, док је овај објашњавао наводну ватрену мирољубивост Хитлера, коју је „фирер“, баш у то време, формулисао у предлогу западним силама за успостављање трајног мира у Европи!

Усред Гебелсових речи Винавер, који је патио од хроничне кијавице, наједном се заценио и два – три пута громогласно кинуо!

Онда је лежерно извукао марамицу из џепа и раширио је, завукао у њу свој замашни нос и ушмркивао се што је гласније могао.

За тренутак је настало мало комешање, а неки од присутних новинара су се подругљиво смешкали.

Гебелс је, после кратке паузе, наставио да говори као да ништа није било, али Винавер, који је био члан Удружења страних новинара у Берлину, више позиве за конференције за штампу и министра пропаганде није добијао, јер је, како се причало, нервирао Гебелса на чије излагање се искијао и истресао нос.

На основу текста Предрага Милојевића под називом „Станислав Винавер У ватру са њим“, објављеном у књизи „О људима и ћудима“, припредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на
vesna.arsenic@uns.org.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси