Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Ћуран у „Цвијети Зузорић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

05. 09. 2012.

Ћуран у „Цвијети Зузорић“

Пред Нову 1936. годину “Јеж” је припремао велику изложбу у свим просторијама павиљона “Цвијета Зузорић” на Малом Калемегдану.

То је требало да буде изложба не само карикатура, већ  су, у“Јежевом”стилу, поред огромне јелке на средини  сале, у витринама били изложени разни експонати, који су, индиректно, сведочили  о политичкој ситуацији у то време.

У једном тренутку зачуо се громки глас старог новинара Тоше Параноса, који је  био душа “Јежа”у периоду између два светска рата:

- Надо, пођи са Стевом на Јованову пијацу и купи украсе за јелку и једног ћурана, наложио је тада младаој новинарки и карикатуристкињи “Јежа” Нади Дорошки.

Стева, послужитељ, узео је џак и пошли су да покупују ”украсе”. То је, у ствари, био зелениш који се на пијаци могао наћи у зимско време, попут црног и белог лука, шаргарепе и сличног зерзевата. На крају су купили ћурана – лепог, крупног, закланог и очишћеног. Све су то потрпали у џак и вратили се у “Цвијету Зузорић” оставивши провијант  у предворју крај улазних врата.

У неко добра Тоша Паранос викну:

- Надо, где је ћуран?

Прозвана му одговори да је ћуран у џаку у предворју.

После неколико тренутака зачуо се грохотан смех и Тошин глас:

- Побогу, Надо, шта си ово купила? Па, нама треба жив ћуран!

Ауторима изложбене поставке је требао жив ћуран да га ставе у кавез на који би окачили натпис: “Један који верује обећањима”, алудирајући на вероломност и недоследност политичара!

Стева је поново отишао на пијацу по живи експонат, а Наду Дорошки, која се активно и веома успешно бавила новинарством безмало 40 година, су целог дана колеге са разних страна дозивале са “пућ - пурућ , пућ- пурућ”!

На основу књиге сећања Наде  Дорошки “Отргнуто од заборава” написала Весна Арсенић

 


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама.
Поделите са нама Ваше вицкасте успомене.
Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић.
Своје анегдоте, које ћемо објављивати понедељком, средом и петком, можете слати на dragana.bjelica@uns.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси