Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Мила Михајловић – „За Српску војску - једна заборављена прича“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

22. 10. 2014.

Мила Михајловић – „За Српску војску - једна заборављена прича“

Књижевница и чланица УНС-а Мила Михајловић објавила је књигу "За Српску војску - једна заборављена прича".

 

„Књига је репринт издање оригиналног документа који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије. Реч је о двојезичном издању на српском и на италијанском језику“ рекла је Михајловић УНС-у и  додала да је дело „обогаћено са више од 70 оригиналних, до сада никада виђених фотографија и једина је архивска грађа о евакуацији српске војске и народа из Албаније. Од 12. децембра 1915. до 29. фебруара 1916. године, италијанска Ратна морнарица је из Албаније евакуисала 260.895 српских војника, 24.000 аустријских војника - заробљеника Српске војске, 10.153 коња, 68 топова, и 300.000 тона хране и материјала. Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, краљ Петар и регент Александар. Истовремено, евакуисано је и 6.000 црногорских војника и краљ Никола са породицом. У јеку зиме и под непрекидним ратним дејствима, обављено је укупно 248 пловидби и  употребљено 250 лађа“.

Књига „За Српску војску - једна заборављена прича“ добила је специјалну годишњу књижевну награду "Черуљо" за 2014.  коју додељује Национална унија официра Италије за изузетан допринос историји.

Књига се може поручити на мејл: mila.mihajlovic@gmail.com, више о књигама Миле Михајловић можете погледати на адреси: https://sr-rs.facebook.com/pages/Knjige-Mile-Mihajlovi%C4%87/1438343733051234?fref=nf.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси