Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Хаџи Ђуро Си. Куљанин објавио књигу „Српски презименослов“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

01. 12. 2022.

Аутор: М.Стојановић Извор: УНС

Хаџи Ђуро Си. Куљанин објавио књигу „Српски презименослов“

Новинар у пензији и члан Удружења новинара Србије објавио је књигу „Српски презименослов“ у којој је писао о људима који су живели у Коњицу, као и свим специфичностима овог поднебља.

Читаоцима је представљен начин на који су људи у Коњицу живели, односно, култура њиховог становања, друштвене форме , обележја и породични надимци.

„Ко занемари прошлост , остаје слијеп и за будућност“, написано је у предговору, и то нас, како каже аутор, подсећа на питања која је свако себи бар једном поставио: „Ко смо?“, „Одакле смо?“ , „Од кога потичемо?“ и „Где су нам корени?“.

Према речима Куљанина, вредност ове књиге није само у томе што одређује порекло и следи хронологију српских презимена већ и у сликовито приказаним обичајима попут крсне славе, здравице и других ствари по којима су Срби били препознатљиви.

„Имам га ја, имаш га ти , имају га сви , и живи и мртви“, загонетка је која га је, како каже, инспирисала и подстакла на склапање мозаика од презимена српских породица које су живеле у овом подручју.

Куљанин напомиње да је књига настајала постепено, у етапама, синтетишући порекло, прошлост,с адашњост и етничку улогу српских родова на подручју Коњица у Херцеговини.

„Тада сам схватио да међу мојим књигама о Завичају, недостаје баш она кровна која говори о српским (старосједелачким) презименима и именима са подручија Коњица“, навео је Куљанин.

У првом од пет делова књиге аутор уводи читаоце у историјски део Коњица и околине. Овај део је, каже аутор, увек био на ветрометини политичких и војних интереса.

На све аспекте којим би се употпунила прича о родословљу, односно о историји породице, указује у наредном поглављу.

Ипак, носиоцем књиге сматра се трећи део и у њему је представљена историја већине староседелачких српских родова на овом поднебљу.

О погибији Срба на подручју Коњица, њиховој погибији у Великом рату (1914-1918), у Другом Светском Рату (1941-1945) и у овом потоњем, грађанском (1992-1995) Куљанин пише у претпоследњем поглављу.

У петом поглављу аутор пише о католичицима и муслиманима у подручју данашњг Коњица.

Издавач је Центар за информативну подршку (ЦИП) Наш одговор, Београд, а уредник је Милојко Будимир. Књига је написана на ћирилици,издата у тврдом повезу и штампана је у 300 примерака. ИСБН је 978- 86-917825-9-7.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси